INFORÁDIÓ
2021. november 28. vasárnap
Stefánia

koronavírus

pcr-teszt

ausztrália

COVID-19 PCR test in doctor hand in clinic, coronavirus swab collection kit on medical forms and vaccine background. Concept of corona virus testing, vaccination and immunization during pandemic. (Fake barcode)

Hiába kér Ausztrália negatív tesztet a hazatérőktől, a gépek többségén ült koronavírusos személy

Infostart / MTI

72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszttel kell rendelkeznie minden hazautazónak, de valami nincs rendben.

A koronavírus-gócpontokból Ausztráliába visszatérőket szállító repülőgépek szennyvizében is kimutatták a vírust. Harminchét repülőgépből 24-nél észlelték a SARS-CoV-2 jelenlétét az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) szakemberei.

Ahhoz, hogy a tengerentúlról Ausztráliába repülhessenek az utasok, az indulás előtt legfeljebb 72 órával negatív Covid-tesztet kell felmutatniuk.

A CSIRO eredményei bizonyítják azt, hogy

a koronavírus észlelhető a szennyvízben még azelőtt, hogy a hordozóknál jelentkeznének a tünetek.

A tanulmány vezető szerzője, Warish Ahmed szerint a szennyvíz tesztelése értékelhető módszer lenne a beérkező utasok szűrésére.

Ez egy plusz adatmennyiséget nyújt, ha az orrból és torokból vett mintáknál késleltetetten észlelhető a fertőzés és az utasok még nem mutatnak tüneteket - mondta Ahmed.

"A szennyvíz gyors helyszíni ellenőrzése a beérkezéskor hatásos lehet más fertőző reagensek észlelésében és megfigyelésében,

amelyek világszerte terjedhetnek. Ezáltal riaszthatnak a jövőben újabb járványok esetleges kitörése előtt" - hangoztatta a kutató.

A CSIRO szerint a fertőzött személyek a tünetek megjelenése előtt két nappal már üríthetik a vírust. Ugyanakkor a vírus észlelhető olyan emberek ürülékében is, akik korábban átestek a betegségen, de már nem fertőznek.

Az ausztrál hatóságok hétfő reggel 2185 új fertőzöttről és 12 újabb halálesetről számoltak be.

A koronavírus miatt két hónapja bevezetett vesztegzárat pénteken oldották fel az ausztrál fővárosban, Canberrában. Az ország legnépesebb nagyvárosában, Sydneyben pedig november 1-jétől oldják fel a külföldről érkezők számára a kéthetes kötelező szállodai karantént.

A fővárost is magába foglaló közigazgatási területen (ACT) augusztusban vezettek be - eleinte csak hét napra - otthonmaradási rendet, miután a városban tavaly július óta először regisztráltak koronavírusos esetet. A vesztegzárat azóta többször meghosszabbították.

Nyitókép: scaliger/Getty Images
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018