eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Eswatiniben mozgósították a hadsereget a diáktüntetések megfékezésére

Most nincs feldühüdött tömeg és boltfosztogatás, van viszont egy hónapja tartó diákbojkott, ami miatt az iskolákba vezényelték a katonákat.

Mozgósították a hadsereget és a rendőrséget Eswatiniben, az egykori Szváziföldön a több hete tartó diáktüntetések megfékezésére, melyeken a fiatalok politikai reformokat követelnek.

Afrika utolsó abszolút monarchiájában a diákok és a középiskolások egy hónapja bojkottálják az órákat és békésen tiltakoznak. Fő követelésük két, korábban őrizetbe vett, demokráciapárti tiltakozó szabadon bocsátása, emellett jobb iskolai körülményeket és ingyenes oktatást követelnek.

Lucky Lukhele, a Swaziland Solidarity Network nevű demokráciapárti ernyőszervezet szóvivője az AFP francia hírügynökségnek arról beszélt, hogy a kormány a katonák kivezénylésével meg akarja félemlíteni a diákokat, de ez eddig nem járt sikerrel. Beszámolt arról is, hogy hétfőn 17 diákot őrizetbe vettek, köztük egy hétéves gyereket is.

"A hadsereg nem a nép ellensége, és a katonák iskolákba vezénylése nem jelenti azt, hogy háború van, pusztán a többi rendfenntartó szervezetet támogatják" - magyarázta Tengetile Khumalo, a hadsereg szóvivője.

Mduduzi Gina, az eswatini szakszervezeti szövetség főtitkára szerint a diákok politikai változásokat akarnak, és a rendőrség és a hadsereg mozgósítása csak elmérgesíti a helyzetet.

Júniusban civil szervezetek és az ellenzék tiltakozást szerveztek, melyek végén a feldühödött tömeg boltokat fosztott ki és a III. Mswati király több birtokát is megrongálta. A rendőrökkel történt összecsapásokban 27 ember halt meg.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×