eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
A Vatikáni Média által közreadott kép a római katolikus egyházfő testőrségét adó svájci gárda két tagjáról Ferenc pápa heti általános audienciáján a Vatikán VI. Pál pápa termében 2021. szeptember 29-én.
Nyitókép: Vatikáni Média

A svájci gárda több tagja nem kért a kötelező oltásból

Három őr távozott, másik hármat felfüggesztettek.

A pápai testőrség három katonája távozott, mivel nem kívántak egy oltást sem felvenni a Vatikánban bevezetett oltási kötelezettség ellenére, és további hármat függesztettek fel a szolgálatból - erősítette meg Urst Breitenmoser hadnagy, a svájci gárdisták szóvivője

A szóvivő elmondta, hogy a 135 fős svájci gárda három tagja bejelentette, hogy továbbra sem kívánják beadatni az oltást, és önként távoztak a testőrségtől.

További három gárdista van, aki január óta egy oltást sem vett fel, őket ideiglenesen felfüggesztették a szolgálatból, amíg legalább egy adag vakcinát nem kapnak.

Vatikánváros területén október elsejétől kötelezőnek számít a védettség igazolása a pápai állam összes dolgozója számára, akár a szentszéki hivatalokban egyházi munkatársairól, a Vatikáni Múzeum teremőreiről vagy a svájci gárdistákról legyen szó.

Az oltást megtagadókat fizetés nélküli szabadságra helyezik a védettségi igazolás megszerzéséig.

Urst Breitenmoser hangoztatta, hogy a svájci gárda egyébként is tagjai átoltottságát szorgalmazta a világ számos más katonai alakulatához hasonlóan. Az 1506-ban alapított testőrség szóvivője hangoztatta, hogy minden svájci gárdistát oltakozásra szólítottak fel saját és társaik egészségének védelmében.

A közel ötezer dolgozót foglalkoztató vatikáni intézményekben január közepén kezdődött a vakcinázás Pfizer-oltóanyagból. Ferenc pápa is az elsők között vette fel az oltást.

A Vatikán területéhez tartozó Szent Péter térre a turisták védettségi igazolás nélkül is beléphetnek, ugyanúgy a Szent Péter-bazilikába is, ahol kötelező a szájmaszk viselése. A Vatikáni Múzeumban viszont kötelezőnek számít az oltási igazolás felmutatása.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×