INFORÁDIÓ
2021. december 5. vasárnap
Vilma

légszennyezettség

who

egészségügyi világszervezet

irányelv

határérték

Frankfurt, 2018. január 29.2017. augusztus 2-án Frankfurtban készített kép egy dízel Volkswagen kipufogóiról. Német újságok 2018. január 28-i beszámolói szerint a Volkswagen, a Daimler és a BMW által alapított és időközben már megszűnt, a szállítási szektor környezeti és egészségügyi helyzetével foglalkozó európai kutatócsoport (EUGT) megbízásából az aacheni Egyetemi Kórház egyik intézete 25 emberen tanulmányozta a dízel üzemanyag füstjében lévő egyik gáz, a nitrogén-dioxid (NO2) hatását. (MTI/AP/Michael Probst)

Jókorát szigorított az EU a légszennyezettség ügyében

Infostart / MTI

Szigorította a légszennyezési határértékekre vonatkozó irányelveit az Egészségügyi Világszervezet (WHO), szerdán közzétett új ajánlásában felére, negyedére csökkentette a légszennyező anyagokra vonatkozó határértékeket.

Az ENSZ szakosított szervezete utoljára 2005-ben adott ki ajánlást a légszennyező anyagok határértékeiről.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a rossz levegőminőség jóval károsabb az emberekre az eddig feltételezettnél. "A légszennyezés minden országban veszélyt jelent az egészségre, de leginkább az alacsony és közepes jövedelmű országokban sújtja az embereket" - indokolta az új irányelvek szükségességét Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója.

"A WHO új levegőminőségi irányelvei bizonyítékokon alapuló gyakorlati eszköz a levegő minőségének javítására, amelytől az élet függ. Minden országot és mindazokat, akik a környezetvédelemért harcolnak, felhívok arra, hogy léptesse életbe az irányelveket, hogy csökkentsük a szenvedést és életeket mentsünk meg" - hangoztatta.

Az új irányelvek alapján a WHO felére, 10-ről 5 mikrogram/m3-re csökkentette a levegőben lévő szállópor (PM2.5) éves célértékét, a PM10 éves célértéket 20 mikrogrammról 15-re. A levegő nitrogén-dioxid szennyezettségére a jelenlegi éves 40 mikrogram/m3 helyett 10 ?g/m3 célértéket határozott meg.

"A WHO szinte az összes levegőminőségi határértéket csökkentette, figyelmeztetve arra, hogy az új irányértékek túllépése jelentős kockázatokat jelent az egészségre. Ugyanakkor a határértékek betartásával életek milliói menthetők meg. A szállóporhoz (PM2.5) köthető elhalálozás 80 százaléka elkerülhető lenne a világon, ha a jelenlegi légszennyezési határértékeket a javasolt új irányelvek alapján csökkentenék" - fogalmazott a szervezet közleménye.

A WHO becslése szerint évente mintegy hétmillió ember hal meg idő előtt a légszennyezés miatt, amely a gyermekeknél károsan hat a tüdő fejlődésére, növeli az asztma kialakulásának a kockázatát. A felnőtteknél a légszennyezés szív-és érrendszeri betegségeket okozhat, súlyosbíthatja a mentális betegségeket.

Nyitókép: Michael Probst
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018