INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

abortusz

mexikó

legfelsőbb bíróság

Egy katolikus országban kimondták: alkotmányellenes az abortusz teljes tiltása

Egy katolikus országban kimondták: alkotmányellenes az abortusz teljes tiltása

Infostart / MTI

A mexikói legfelsőbb bíróság által egyhangúlag meghozott döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem.

Alkotmányellenesnek minősítette a mexikói legfelsőbb bíróság az abortusz teljes tilalmáról szóló jogszabályt.

A testület által egyhangúlag meghozott döntés kimondja, hogy a magzat védelme mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a nők jogait sem.

A keddi ítélet az észak-mexikói Coahuila állam korábbi, a terhességmegszakítást teljesen betiltó jogszabályát bírálja felül, a döntést pedig nőjogi szervezetek máris nagy győzelemnek nevezték.

Arturo Zaldívar, a legfelsőbb bíróság elnöke szintén úgy vélte, az ítélet előrelépés a nők számára, és közülük is a leginkább legkiszolgáltatottabbaknak.

Mexikóban korábban nők százai ellen emeltek vádat terhességmegszakítás gyanúja miatt, a vádlottak közül pedig sokan börtönbe kerültek. Az ő büntetésüket a mostani döntés értelmében el kell engedni.

A latin-amerikai ország 31 államából mind ez idáig csak négyben, illetve Mexikóvárosban engedélyezték az abortuszt, a terhesség tizenkettedik hetéig.

Az ítélet értelmében a 126 milliós Mexikóban – amely a világ második legnagyobb római katolikus többségű országa – az abortusz többé nem számít bűncselekménynek a terhesség korai szakaszában, nemi erőszak esetén, valamint akkor, ha a nő egészsége veszélyben van vagy a magzat valószínűsíthetően fogyatékosságban szenved.

A bírósági döntés ugyanakkor nem határozza meg, mit értenek a terhesség korai szakasza alatt, amelyet így az államok a saját hatáskörükön belül dönthetnek el.

Nemrég a Mexikóval szomszédos Texas államban (Egyesült Államok) született döntés az abortusz erős szigorításáról.

Nyitókép: pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018