eur:
393.05
usd:
367.26
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Maxar Technologies által 2021. augusztus 16-án készített műholdkép a kabuli nemzetközi repülőtér kifutópályáját elözönlő emberekről. A tömeg oszlatására az ott lévő amerikai csapatok a levegőbe lőttek. A kialakult káoszban legalább hét ember életét vesztette. Néhányan azt követően lelték halálukat, hogy lezuhantak egy C-17-es típusú amerikai katonai szállító repülőgépről, amelynek belekapaszkodtak az oldalába a felszállás előtt. Augusztus 15-én a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA/Maxar Technologies

Kabuli kimenekítés: mégsem fértek föl a brit gépre a magyarok?

Az afgán fővárosban rekedt egyik magyar férfi hozzátartozója szerint még mindig a kabuli reptéren várakozik az a 26 magyar, akik a holland nagykövetséget védték egy magáncég alkalmazásában.

Szombat óta várakozik egy 26 fős magyar csapat a kabuli reptéren. Az ATV Híradónak sikerült elérnie Pekker Noémit, aki egy Afganisztánban tartózkodó magyar férfi volt barátnője. A hölgy legutolsó információja az, hogy talán a következő gépre felfér a volt barátja, aki délelőtt fél 10-kor azt írta neki, hogy a brit felségjelzésű repülőgépre nem jutottak fel. Kabul–Üzbegisztán–Isztambul, ez állt az SMS-ben, amit a nő kapott, azt nem tudni, hogy ez az útvonalukat jelentheti-e. Az ATV hozzáteszi, hogy egy másik férfi édesanyja is megkereste a nőt a Facebookon, az ő információi szerint sem szállt még fel a repülőgép.

Korábban a Magyar Hang azt írta, hogy kedden este elhagyta Afganisztánt egy C-17-es NATO-gép fedélzetén az országban rekedt 26 magyarral.

Mint arról az Infostart beszámolt, Magyar Levente, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium miniszterhelyettese szerda délelőtti sajtótájékoztatóján jelezte, önálló magyar mentőakció indul Kabulba, senkit nem fognak otthagyni. Mint fogalmazott, nem tudnak sok Afganisztánban lévő magyarról, ők egyetlen repülőn is kényelmesen elférnének. Közülük 26 ember hazahozatala már biztosított, ők belátható időn belül Európában lesznek – tette hozzá. Ismeretes, a tárca korábban még azt közölte, hogy nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban.

A magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam. Néhány százan lehetnek, „őket ismerjük, valóban halálos veszélyben vannak, kimentésük erkölcsi kötelességünk” – közölte az államtitkár, hozzátéve: arról azonban szó sem lehet, hogy Magyarország általában afgán menekültek szétosztásában vegyen részt, őket befogadja.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×