eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
A kabuli nemzetközi repülőtérre mennek helyi lakosok, miután elterjedt a hír, hogy külföldi országok vízum nélkül is kimenekítik az afgánokat 2021. augusztus 16-án. Az emberek már előző este megrohamozták a repülőteret, miután a tálib lázadók harc nélkül behatoltak Kabulba, és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. Asraf Gáni afgán elnök elmenekült az országból, a tálibok pedig a főváros teljes területét ellenőrzésük alá vonták.
Nyitókép: MTI/EPA

Huszonhat magyar várja a kimenekítését Kabulból

Huszonhat, korábban a holland nagykövetség védelmét ellátó magyar biztonsági szakember rekedt az afgán fővárosban. A hvg.hu értesülését, mint írják, három egymástól független kormányzati forrás is megerősítette.

A hvg.hu cikke szerint egy magyar érdekeltségű dubaji cég látta el Hollandia kabuli nagykövetségének objektumvédelmét, a társaságnak 26 magyar alkalmazottja dolgozott az afgán fővárosban.

A holland diplomaták a tálibok hatalomátvétele miatt egyik pillanatról a másikra elhagyták a nagykövetséget, de a lap információi szerint

a magyar biztonsági szakemberek még Kabulban várják, hogy elrepüljenek onnan.

Megjegyzik, hogy a Külgazdasági- és Külügyminisztérium hétfőn még azt közölte, hogy nem tartózkodnak magyar állampolgárok Afganisztánban.

A 24.hu-nak sikerült telefonon elérnie az egyik magyart, aki a lapnak elmondta: szombat hajnal óta tartózkodnak a kabuli repülőtéren. Biztonságban vannak, és úgy tudja, kedden vagy szerdán elrepülnek Afganisztánból – a holland külügy közreműködésével. Beszélt arról is, hogy meglepve olvasta, hogy a külügy nem tud kint tartózkodó magyarokról, miközben 25 társával már hosszú idő óta kint dolgoznak.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×