eur:
393.75
usd:
365.31
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Az afgán kormányerők ellen küzdő tálib harcosok zászlaja leng a délkelet-afganisztáni Gázni tartomány kormányzójának háza előtt a tartomány azonos nevű székhelyén 2021. augusztus 15-én. Ezen a napon a kormányerők ellen küzdő tálib harcosok bejutottak Kabul külterületeire, az afgán elnök pedig elmenekült az országból.
Nyitókép: MTI/AP/Gulabuddin Amiri

Külügy: már Taskentben van a 26 magyar

Kabulból Taskentbe menekítettek 26 magyar állampolgárt Magyarország katonai szövetségesei – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

"A magyar féllel egyeztetve, katonai szövetségeseink légi úton kimenekítettek 26 Kabulban rekedt magyar állampolgárt" – fogalmaz közleményében a tárca, amit az MTI 17:49-kor adott ki. Az időpont azért is lényeges, mert az ATV Híradónak szerda délután úgy nyilatkozott egy hozzátartozó, hogy nem fértek fel a brit gépre a magyarok, még Kabulban várnak a kimenekítésükre. Korábban a KKM azt mondta, nincs magyar állampolgár Afganisztánban.

A magyarok jelenleg

Üzbegisztán fővárosában, Taskentben tartózkodnak

– áll a friss közleményben.

Magyar Levente, a KKM parlamenti államtitkára korábban sajtótájékoztatón azt közölte, hogy önálló magyar mentőakció indul Kabulba és 26 ember hazahozatala már biztosított.

Arról is szólt, hogy a magyar állampolgárokon kívül a magyaroknak például tolmácsként segítséget nyújtó afgánoknak és családjuknak akar segíteni a magyar állam.

Az államtitkár kitért arra, hogy a pápai repülőtérről induló szállítógépek teljesítenek Afganisztánnal kapcsolatos feladatokat, de NATO-parancsnokság alatt állnak, ezért erről több információ nem adható.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×