eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Iszlamista szélsőséges tálib fegyveresek járőröznek Kabulban 2021. augusztus 16-án. Előző nap tálib fegyveresek behatoltak az afgán fővárosba és elfoglalták az afgán kormányerők által elhagyott kormányzati intézményeket. A tálibok a főváros valamennyi területét ellenőrzésük alá vonták és Asraf Gáni afgán elnök is elhagyta az országot.
Nyitókép: STRINGER

Csonkítás, kövezés, akasztás: élet a saría szerint a tálibok uralma alatt

Korábban már volt része ebben az országnak; a tálibok afganisztáni hatalomátvétele félelmet gerjesztett azzal kapcsolatosan, hogy milyen jövő várhat az emberekre. Sokan próbáltak akár életük árán is kijutni Afganisztánból, tartva az erőszakos, vallási törvényrendszeren alapuló államberendezkedéstől.

Önmagában a saría nem szélsőséges vagy erőszakos: a Koránon és tudósok tanításain alapuló jogrendszerét értjük a szó alatt, amely a modern muszlimok számára is útmutatást nyújt abban, hogyan viselkedjenek, miként alakítsák napi rutinjukat a hitrendszernek megfelelően. A saría utat jelent, nem joganyag - írja a Sky News.

A saría a Korán mellett Mohamed tanításait veszi alapul, valamint muszlim tudósok konszenzusa, az idzsma, és a hasonló esetek, azaz a kijász is részét képezi. Attól függően, hogy ki mennyire szorosan követi a saríát, az az élet összes területére is tud útmutatást nyújtani.

Értelmezés kérdése

"Annyira sokféle értelmezése van annak, hogy mit is jelent valójában a saría, hogy egyes helyeken viszonylag könnyen beilleszthető a politikai rendszerekbe" - mondja Steven A. Cook, a brit Council of Foreign Relations munkatársa. Ennek tükrében

egyes területeken a nagyon drasztikus büntetések, köztük amputáció vagy megkövezés,

illetve a nőket diszkrimináló intézkedések indoklására is felhasználják a saríát.

A muszlim országokban az elkövetett bűnök három kategóriába oszthatók.

  • A tazirban a legenyhébbek a büntetések, melyek a bíró döntésén múlnak. A rokonok közti lopás, a sikertelen tolvajlási kísérlet, a hamis tanúzás tartoznak ide.
  • A kiszasz bűntettek elkövetőit pontosan olyan büntetéssel sújtják, mint amilyen sérelmet a sértetteknek el kellett szenvedniük. A kiszasz jelentése szemet szemért: gyilkosság esetén az elkövetőt meg is ölhetik.
  • A hudud a legsúlyosabb bűncselekmény, amely Isten elleni vétséget takar.Ide tartozik a lopás, a rablás, a házasságtörés és az alkoholfogyasztás, ezek olyan büntetésekkel járnak, mint a kéz- és lábamputáció, a korbácsolás és a halál. Mivel ezeket bizonyítani is szükséges, ilyen súlyos büntetéseket ritkán rónak ki a vádlottakra.

"A valóságban a legtöbb muszlim országban nem alkalmazzák a hagyományos klasszikus iszlám büntetéseket" - mondta Ali Mazrui, a Globális Kulturális Tanulmányok Intézetének munkatársa.

A tálibok szigorúan értelmezték

A tálibok 1996-2001 között a saría nagyon szigorú értelmezését alkalmazták Afganisztánban nyilvános megkövezésekkel, korbácsolásokkal és akasztásokkal. A zenét magát és a hangszereket egyetlen dob kivételével betiltották, tolvajok kezét levágták, a házasságtörőket megköveztették. Szövetségesekkel civileket mészároltak le, nem engedték, hogy az ENSZ 160 ezer éhezőnek élelmet juttasson, termőföldeket tettek tönkre és otthonokat romboltak le. Mindenféle emberábrázolás tilos volt fotótól a filmig: sokan ennek a korszaknak a visszatértétől rettegnek.

A nők jogai nem léteztek Afganisztánban a tálibok alatt,

gyakorlatilag házi őrizetben élhettek csak a lányok és asszonyok, mivel csak férfi rokon kíséretével hagyhatták el a házukat. Nem tanulhattak és dolgozhattak, a teljes testet eltakaró burka viselése pedig kötelező volt számukra. Nem viselhettek magas sarkú cipőt, nem léphettek ki otthonuk erkélyére, a házak földszintjén és első emeletén pedig be kellett festeni az ablakokat, hogy azon keresztül se láthassa őket senki - és ők se láthassanak ki.

Nem jelenhettek meg a médiában, nem volt lehetséges semmilyen ábrázolásuk, és azoknak a helyeknek nevét, amelyekben a nő szó szerepelt, meg kellett változtatni. A szabályokat megszegő nőket nyilvános korbácsolták meg.

Ha kifestették a körmüket, levágták ujjbegyüket, és megkövezték őket, ha nem fogadták el a tálib uralmat.

Bárki is szegett szabályt, nyilvános veréssel szégyenítették meg, vagy kivégezték.

Más képet sugallnának

Az utóbbi években tálibok igyekeztek szelídebb képet mutatni magukról, azt is megígérve, hogy a nő jogait nem nyirbálják meg. Arról beszéltek, a világ bizalmának elnyerése céljuk, és nem lesznek a terror melegágya. Sok afgán azonban nem hisz nekik: a tálibok által 2015-ben fejbe lőtt Malala Juszufzai attól tart, minden fejlődés, mely az elmúlt húsz évben bekövetkezett, elveszhet.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×