eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Mehmet Mus török kereskedelmi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. június 18-án.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter: Kijevnek tiszteletben kell tartania a magyar kisebbség jogait

Magyarország érdeke egy erős és virágzó Ukrajna - mondta a külgazdasági és külügyminiszter egy konferencián.

Magyarország a jövőben is segíteni fogja Ukrajnát, ám Budapest kiemelten fontosnak tartja azt is, hogy Kijev tartsa tiszteletben a magyar kisebbség jogait - jelentette ki szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Vilniusban.

Magyarország érdeke egy erős és virágzó Ukrajna, de nagyon fontos, hogy az ukrán kormány biztosítsa a területén élő magyar kisebbség számára a korábban élvezett jogokat, beleértve az anyanyelvhasználatot is - szögezte le Szijjártó Péter a litván fővárosban tartott Ukrajna konferencián.

"Hangsúlyozzuk, hogy e téren nem kérünk semmi rendhagyót, mindössze azt várjuk el az ukrán kormánytól, hogy adja vissza a magyar kisebbségnek korábban már biztosított jogokat, amelyeket az ukrán nemzeti kisebbségi törvény vett el tőlük"

- szögezte le Szijjártó Péter, kiemelve az anyanyelv használatát a közigazgatásban, az oktatásban, a sajtóban és a kulturális területen.

Felhívta a figyelmet továbbá arra az, "Ukrajna ellenségeit" listázó weboldalra is, amely egyebek között a magyar kisebbség, illetve a magyar állam több képviselőjét is név szerint említette, és arra kérte a konferencián résztvevőket, tegyenek meg mindent az oldal megszüntetéséért.

A koronavírus-járványra kitérve, a külgazdasági és külügyminiszter elmondta: Budapest folytatja az oltási kampányt a kárpátaljai régióban, tekintet nélkül a nemzetiségi hovatartozásra, és a pandémiát követően ismét üdülési lehetőséget biztosít olyan ukrán gyermekek számára, akiknek szülei érintettek az ország keleti felében zajló harcokban.

Emlékeztetett arra is: Budapest egyebek között lélegeztetőgépekkel is segítette Ukrajna járvány elleni küzdelmét, és továbbra is kész gázt szolgáltatni az abban hiányt szenvedő országnak.

Felszólalásában Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy Magyarország volt az első ország, amely diplomáciai kapcsolatokat létesített Ukrajnával, miután az 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, ma pedig Ukrajna negyedik legjelentősebb kereskedelmi partnere az Európai Unió tagállamai között.

Hangsúlyozta: Magyarországnak fontos Ukrajna szuverenitása és területi egysége, Budapest pedig mindig is szorgalmazta a Kijev és az Európai Unió közötti szorosabb együttműködést, beleértve az ukrán állampolgárok vízumkönnyítését is.

A konferenciát követően Szijjártó Péter várhatóan találkozik ukrán hivatali partnerével, Dmitro Kulebával is.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×