eur:
394.93
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
GOMA, DEMOCRATIC REPUBLIC OF CONGO - MAY 05: A health worker vaccinates a citizen with AstraZeneca during the vaccination campaign as part of the vaccination campaign against COVID-19 on May 05, 2021 in Goma, Democratic Republic of Congo. The central African country received 1.7 million AstraZeneca vaccine doses through the UN-led COVAX facility in March. (Photo by Guerchom Ndebo/Getty Images)
Nyitókép: Guerchom Ndebo/Getty Images

Afrikában nemcsak az oltás kevés, más is hiányzik

A COVAX-program hibái mellett a logisztikai nehézségek és a tehetetlen kormányok is felelnek az Afrikában kialakult helyzetért.

1,3 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát adtak be eddig világszerte, de a mennyiségnek mindössze egyetlen százaléka került Afrikába, az arány pedig hétről hétre alacsonyabb – írja a The Guardian. Ha egyetlen számban kellene összefoglalni, mit jelent az oltások egyenlőtlen eloszlása, ez egészen biztosan megfelelne a célnak. A fejlődő országok gondjait ugyanakkor csak annyival, hogy több vakcinát juttatnak nekik, még nem lehetne megoldani.

Afrikától Latin-Amerikán át Ázsiáig és a karibi térségig mindenhol ugyanazokkal a kihívásokkal kerülnek szembe az országok. Gondok vannak az oltás országon belüli logisztikájával, az egészségügyi ellátórendszer szervezettségével és sok helyen az oltásokkal kapcsolatos bizalmatlansággal is.

Csapdába ejtette az országokat a Szérum Intézet zárlata

Afrikában a legnagyobb a baj az oltások hiánya. A kontinensen eddig összesen 28 millió adagot adtak be: ezzel mindössze Afrika lakosságának kevesebb mint 2 százaléka volt beoltható. A probléma gyökere abban rejlik, hogy 40 afrikai állam úgy döntött, a COVAX-re bízza magát. A COVAX pedig leginkább az indiai Szérum Intézetre, ahonnan most nem érkezik vakcina.

A WHO múlt csütörtökön ismertette, hogy két héten belül 20 millió adag AstraZeneca vakcinára van szükség ahhoz, hogy mindenki megkaphassa második oltását a megfelelő időben a kontinensen, ahhoz pedig, hogy szeptemberig legalább Afrika lakóiak 10 százalékát beoltsák, 200 millió adag kell.

"Afrikának most kell oltás. Ha nem kap, azzal életeket és reményt veszít.

Azt korai még megmondani, hogy elkezdődött-e a harmadik hullám a kontinensen, de azt látjuk, hogy az esetszámok emelkednek és az idő telik. Meg kell kérnünk azokat az országokat, amelyek már végeztek a legveszélyeztetettebbek beoltásával, hogy adományozzanak Afrikának a náluk található oltáskészletből" – fogalmazott Matshidiso Moeti, a WHO Afrikáért felelős regionális igazgatója.

Az ütemezés problémás

Az oltásadagok szállításának késlekedése sok ország immunizációs programjába beleszólt. A Dél-afrikai Köztársaság az AstraZeneca oltásának használatról letett amiatt aggódva, hogy az nem elég hatásos a helyi variánssal szemben: 30 millió Pfizer-vakcinát rendelt, amiből összesen 1,3 millió érkezett meg, június végéig pedig további 4,5 milliót várnak. 31 millió Janssen-oltást is vásároltak, de ebből még nem érkezett az országba.

A 60 milliós állam lakosságának 67 százalékát szerették volna februárig immunizálni, de egyelőre messzi a cél.

Latin-Amerikában és a karibi térségben is hasonló a helyzet: a világ lakosainak 8 százaléka él itt, de a koronavírusos halálozások 30 százaléka származik innen. Peruban eddig mindössze a lakosság öt százalékát sikerült beoltani. De gond van Nepálban is, sőt, még az oltást magának megtartó India sem tud eleget készíteni ahhoz, hogy megfelelő ütemben folytassa az immunizálást.

Szállítási gondok

A fejlődő világ másik nagy gondja a logisztika. Malawiban lejárati idejük túllépése miatt kellett megszabadulni felhasználatlan oltásadagoktól, és gond az is, hogy az egészségügyi ellátórendszer közel sem megfelelően kiépített mindenhol. A WHO afrikai régiójának egyes államai példaértékű módon szervezték meg az oltási programot, de kilenc ország csak a rendelkezésére álló adagok negyedét tudta beadni, 15 ország pedig mindössze felét.

"Az elkötelezettség és a hazai források biztosítása döntő fontosságú. Amikor az Elefántcsontparti Köztársaság kérelmezte, hogy a COVAX-tól megkaphassa az ultrahideg szállítási láncokat igénylő vakcinákat,

a kormány az elnöki repülőgépet küldte a készletért.

Ez az a fajta elkötelezettség, amelyre szükség van" – mondta Phionah Atuhebwe, a WHO új vakcinák bevezetéséért felelős afrikai tisztviselője.

Ahogy az egészségügyi szakértők rámutatnak, ott voltak a legsikeresebbek az adagok beadásával, ahol – mint például Angolában – a legjobban felkészültek a veszélyeztetett népességcsoportok feltérképezésével, az emberek szűrésével és az időpontok előzetes ütemezésével.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×