eur:
378.63
usd:
348.02
bux:
58010.99
2023. december 2. szombat Melinda, Vivien
PRETORIA, SOUTH AFRICA - MAY 25: Citizens wait for the vaccination rollout at the FF Robeiro Clinic at Sammy Marks Square vaccination site on May 25, 2021 in Pretoria, South Africa. This forms part of phase 1 b and phase 2 rollout of the COVID-19 vaccine.  Under phase 2, citizens aged 60 and above and other vulnerable groups are eligible to get the jab, while healthcare workers who were not vaccinated during phase 1 of the rollout may still do so under phase 1 b.  The Gauteng province increased vaccination sites in an effort to ramp up vaccination drive. (Photo by Alet Pretorius/Gallo Images via Getty Images)
Nyitókép: Alet Pretorius/Gallo Images/Getty Images

Bajban van Afrika, 20 millió második oltást kellene szerezniük valahonnan

A kontinensnek sürgősen szüksége van legalább 20 millió adag AstraZeneca védőoltásra a következő hat hétben, hogy a megfelelő időközben be tudják oltani az első adag vakcinát már felvetteket - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dakarban.

"Afrikának most van szüksége az oltásokra. Bármilyen szünet az oltási kampányban emberéletek és a remény elvesztését jelenti" - közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai szervezetének főigazgatója virtuális sajtóértekezletén.

"Egyelőre túl korai megmondani, hogy Afrika a harmadik hullám szorításában van-e. Azt azonban tudjuk, hogy a fertőzöttek száma növekvőben van, és ketyeg az óra azokban az országokban, akiknek fel kell gyorsítani a szállításokat, hogy teljes egészében meg tudják védeni a lakosság legsérülékenyebb rétegeit - tette hozzá Moeti.

Az AstraZeneca vakcina legalább 12 hétig 70 százalékos védelmet nyújt, s bár az egyetlen adag beadása után hat hónappal is találtak antitesteket a páciensek testében, a 12 hetes intervallummal beadott két oltás után 81 százalékos a védettség.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte, hogy sürgősen szükség van 200 millió adag vakcinára, hogy be tudják oltani a földrész lakosságának 10 százalékát 2021 szeptembere előtt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arra héten szólította fel ENSZ tagállamait, hogy támogassák az oltási kampányt.

A WHO adatai szerint eddig 28 millió különböző Covid-19 elleni védőoltást adtak be Afrikában.

Franciaország volt az első ország, amely a nemzeti készletéből több mint 31 ezer oltást ajánlott fel Mauritániának, és további több mint félmillió adag adományozására tett ígéretet a következő hetekben több afrikai ország számára.

Az Európai Unió és a tagállamai, valamint az Egyesült Államok 100, illetve 80 millió adag védőoltás megosztására tettek ígéretet.

A súlyos indiai egészségügyi válság miatt akadoznak az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár szállítmányai, amelyekből Afrika a WHO vezette, a vakcinák méltányos elosztását segíteni hivatott Covax program keretében részesül.

Afrikában a járvány kezdete óta közel 4,8 millió fertőzöttet regisztráltak és több mint 129 ezren haltak bele igazoltan a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe az Afrikai Unió egészségügyi szervezetének, az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ adatai szerint.

A WHO adatai szerint világszerte eddig mintegy 1,5 milliárd adag vakcinát adtak be.

Címlapról ajánljuk
Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk
Labdarúgás, Eb-2024 - sorsolás után

Nyilatkozatok - Dibusz Dénes: nem lenne meglepetés a továbbjutásunk

A magyar labdarúgó-válogatott Eb-kijutásban kulcsszerepet vállaló kapusa amondó, nem gyilkos a szombati, hamburgi sorsoláson kialakult német, magyar, skót, svájci csoport a 2024-es labdarúgó-Eb-re. Nagy Ádám szerint "abszolút van keresnivalónk", de nem szabad elkiabálni semmit. Marco Rossi szerint Svájc, Skócia és Magyarország hármasa közül bármelyik bármelyiket megverheti a továbbjutó helyekért zajló küzdelemben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.04. hétfő, 18:00
Nagy Márton
gazdaságfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×