eur:
394.92
usd:
363.2
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
PRETORIA, SOUTH AFRICA - MAY 25: Citizens wait for the vaccination rollout at the FF Robeiro Clinic at Sammy Marks Square vaccination site on May 25, 2021 in Pretoria, South Africa. This forms part of phase 1 b and phase 2 rollout of the COVID-19 vaccine.  Under phase 2, citizens aged 60 and above and other vulnerable groups are eligible to get the jab, while healthcare workers who were not vaccinated during phase 1 of the rollout may still do so under phase 1 b.  The Gauteng province increased vaccination sites in an effort to ramp up vaccination drive. (Photo by Alet Pretorius/Gallo Images via Getty Images)
Nyitókép: Alet Pretorius/Gallo Images/Getty Images

Bajban van Afrika, 20 millió második oltást kellene szerezniük valahonnan

A kontinensnek sürgősen szüksége van legalább 20 millió adag AstraZeneca védőoltásra a következő hat hétben, hogy a megfelelő időközben be tudják oltani az első adag vakcinát már felvetteket - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Dakarban.

"Afrikának most van szüksége az oltásokra. Bármilyen szünet az oltási kampányban emberéletek és a remény elvesztését jelenti" - közölte Matshidiso Moeti, a WHO afrikai szervezetének főigazgatója virtuális sajtóértekezletén.

"Egyelőre túl korai megmondani, hogy Afrika a harmadik hullám szorításában van-e. Azt azonban tudjuk, hogy a fertőzöttek száma növekvőben van, és ketyeg az óra azokban az országokban, akiknek fel kell gyorsítani a szállításokat, hogy teljes egészében meg tudják védeni a lakosság legsérülékenyebb rétegeit - tette hozzá Moeti.

Az AstraZeneca vakcina legalább 12 hétig 70 százalékos védelmet nyújt, s bár az egyetlen adag beadása után hat hónappal is találtak antitesteket a páciensek testében, a 12 hetes intervallummal beadott két oltás után 81 százalékos a védettség.

Az ENSZ egészségügyi szakosított szervezete közölte, hogy sürgősen szükség van 200 millió adag vakcinára, hogy be tudják oltani a földrész lakosságának 10 százalékát 2021 szeptembere előtt.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója arra héten szólította fel ENSZ tagállamait, hogy támogassák az oltási kampányt.

A WHO adatai szerint eddig 28 millió különböző Covid-19 elleni védőoltást adtak be Afrikában.

Franciaország volt az első ország, amely a nemzeti készletéből több mint 31 ezer oltást ajánlott fel Mauritániának, és további több mint félmillió adag adományozására tett ígéretet a következő hetekben több afrikai ország számára.

Az Európai Unió és a tagállamai, valamint az Egyesült Államok 100, illetve 80 millió adag védőoltás megosztására tettek ígéretet.

A súlyos indiai egészségügyi válság miatt akadoznak az Indiai Szérum Intézet (SII) gyógyszergyár szállítmányai, amelyekből Afrika a WHO vezette, a vakcinák méltányos elosztását segíteni hivatott Covax program keretében részesül.

Afrikában a járvány kezdete óta közel 4,8 millió fertőzöttet regisztráltak és több mint 129 ezren haltak bele igazoltan a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-betegségbe az Afrikai Unió egészségügyi szervezetének, az Afrikai Betegségellenőrző és Megelőző Központ adatai szerint.

A WHO adatai szerint világszerte eddig mintegy 1,5 milliárd adag vakcinát adtak be.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×