eur:
393.92
usd:
364.83
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A vietnami egészségügyi minisztérium egyik alkalmazottja ellenőrzi az AstraZeneca svéd-brit gyógyszergyártó vállalat oltóanyagát tartalmazó szállítmányt a Noi Bai nemzetközi repülőtéren Hanoiban 2021. április 1-jén. Vietnam 811 ezer adag AstraZeneca vakcinát kapott az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a GAVI Vakcinaszövetség vezetésével létrehozott, a védőoltások méltányos elosztását segítő COVAX program keretében.
Nyitókép: MTI/EPA/Luong Thai Linh

Nagy összeget kapott a Covax, mégis van gond

Csaknem újabb 2,5 milliárd dollárt sikerült mozgósítania a Covax-kezdeményezésnek.

Az alacsony jövedelmű országok oltási kampányait támogatni hivatott Covax-kezdeményezésnek 2,4 milliárd dollárt sikerült összegyűjtenie oltóanyag-vásárlásra, de a piacon elérhető vakcinák korlátozott mennyisége továbbra is akadályozza a program hatékony működését - jelentették be virtuális sajtótájékoztatón az ebből a célból szervezett donorkonferencia szervezői szerdán.

A Japán és a Gavi vakcinaszövetség által szervezett konferencián összegyűlt pénz 1,8 milliárd adag oltóanyag megvásárlására elegendő, amivel

91 szegény ország lakosságának mintegy harmada oltható be.

A Covax arra számít, hogy a vakcinákat még az idén, illetve 2022 elején tudják majd szállítani a gyártók.

Seth Berkley, a Gavi amerikai főigazgatója elmondta, hogy a beszerzett vakcinák ötödét - "mérete miatt" - India kapja. José Manuel Barroso, az Európai Bizottság korábbi elnöke, a Gavi igazgatótanácsának jelenlegi elnöke elmondta, hogy a konferencián összegyűlt pénzzel összesen 9,6 milliárd dollár áll a Covax rendelkezésére. Beszámolt arról is, hogy a donorok 775 millió dollárt különítettek el a szállítási költségekre.

A konferencián az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, és Kamala Harris amerikai alelnök is részt vett. Von der Leyen arról biztosította a Covaxot, hogy az EU mindaddig kitart a kezdeményezés mellett, míg a vírust le nem győzik.

A Covax május 31-ig 77 millió adag vakcinát juttatott el 127 országba és területre, sokkal kevesebbet a tervezettnél. A szervezők arra figyelmeztettek, hogy

június végére a Covaxnak 190 millió dózis elmaradása lesz eredeti terveihez képest.

Berkley aggodalmának adott hangot a "rövid távú ellátási zavarok" miatt.

A Covaxnak óriási érvágás, hogy minden ország alapvetően magának akarja a vakcinát, s emellett kapacitásai nagy részét az adta volna, hogy az Indiai Szérumintézet nagy mennyiségű oltóanyagot ígért, amelyet azonbna a járvány ott tomboló második hulláma miatt az indiai kormány nem enged exportálni. Adar Punavalla, az Indiai Szérum Intézet vezetője szerdán arról beszélt, hogy ha Indiában javul a helyzet, akkor pár hónapon belül újraindulhatnak a szállítások.

Seth Berkley ezzel kapcsolatban arra figyelmeztetett, hogy világjárvány idején nem elég szállítani, gyorsan kell szállítani a vakcinákat, "mert milliók élete forog kockán".

"Az eddig beadott 1,8 milliárd dózisnak csak mintegy 0,4 százalékát adták be alacsony jövedelmű országokban. Ez erkölcsileg, járványügyileg és gazdaságilag is elfogadhatatlan" - hangoztatta a csúcstalálkozón Tedros Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×