INFORÁDIÓ
2021. május 7. péntek
Gizella

kuba

raúl castro

lemondás

Havanna, 2018. május 1.Raúl Castro volt kubai elnök, a Kommunista Párt főtitkára a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson a havannai Forradalom téren 2018. május 1-jén. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Bejelentette lemondását Raúl Castro kubai pártelnök

Infostart / MTI

Raúl Castro, a Kubai Kommunista Párt elnöke a párt 8. kongresszusának pénteki nyitónapján bejelentette, hogy lemond tisztségéről és átadja a vezetést egy fiatalabb generációnak.

A 89 éves politikusnak a zárt körű eseményen mondott felszólalásából a televízió idézett.

Mint mondta, elégedetten adja át a vezetést az új generációnak, amely már több évtizedes gyakorlatot szerzett a pártban, és amely "tele van szenvedéllyel és antiimperialista szellemmel".

Hozzátette azt is, hogy "amíg él, kész lesz megvédeni a hazát, a forradalmat és a szocializmust".

Castro a felszólalásában elítélte az Egyesült Államok utóbbi években megnövekedett ellenségességét, de azt hangoztatta, hogy országa kész a párbeszédre a kölcsönös tisztelet alapján. Ehhez azonban nem tesz a szuverenitását és a függetlenséget érintő engedményeket. Rosszallotta azt is, hogy Washington a koronavírus járvány ellenére is fokozta a Kuba elleni szankciókat.

A Kubai Kommunista Párt 8, kongresszusa négy napig tart. A párt főtitkárságát a sajtó értesülései szerint Miguel Díaz-Canel államfő veszi át, Castro visszavonul a politikából. Utolsó elnöki mandátumát 2013-2018 között töltötte le, de 1959 óta részt vett bátyjával, Fidel Castróval közösen az ország vezetésében. Fidel Castro 2016-ban halt meg, de az állam elnökségét már 2008-ban átadta az öccsének.

Havanna, 2018. május 1.
Raúl Castro volt kubai elnök, a Kommunista Párt főtitkára a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson a havannai Forradalom téren 2018. május 1-jén. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)
Raúl Castro volt kubai elnök, a Kommunista Párt főtitkára a munka ünnepe alkalmából rendezett felvonuláson a havannai Forradalom téren 2018. május 1-jén. (MTI/EPA/Alejandro Ernesto)

Nyitókép: MTI/EPA/Alejandro Ernesto
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018