eur:
393.9
usd:
365.13
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Andrej Babis cseh miniszterelnök megkapja a koronavírus (COVID-19) elleni vakcinát a prágai katonai kórházban 2020. december 27-én. Ezen a napon kezdődik az Európai Unió (EU) tagállamaiban a lakosság összehangolt beoltása. Az Európai Bizottság december 21-én adott feltételes forgalombahozatali engedélyt a német BioNTech és az amerikai Pfizer gyógyszeripari vállalatok által kifejlesztett vakcina európai alkalmazására.
Nyitókép: Martin Divisek

Koronavírus - Ismét szükségállapotot vezetnek be tizennégy napra Csehországban

Szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől 14 napra Csehországban a koronavírus-járvány miatt a kormány - közölték a cseh kabinet vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az új szükségállapot, amelynek kihirdetését a regionális elöljárók közösen kérték a kormánytól, hétfőn kezdődik, tehát gyakorlatilag azonnal, ahogy lejár a jelenlegi, október 5-e óta tartó szükségállapot.

Andrej Babis kormányfő szombaton kijelentette: a kormány elemzése szerint ez az eljárás összhangban van a cseh alkotmánnyal.

Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint viszont a kormány döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is.

"A szükségállapot kihirdetése összhangban van az alkotmánnyal, mert más alapon lett kihirdetve, mint az eddigi szükségállapot" - szögezte le Alena Schillerová, a kormány alelnöke, pénzügyminiszter újságírók előtt. Míg eddig a kormány a saját megítélése alapján hirdette ki a szükségállapotot, most ezt a regionális elöljárók kérték, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a kezükben lévő eszközök nem elegendőek a probléma kezelésére - fejtette ki Schillerová.

"Örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett a politikai viták felett, mert a csehországi járványhelyzet valóban nem jó és egyre inkább terjed az agresszívabb brit mutáció" - mondta Babis újságíróknak.

A kormányfő nyilvánosan köszönetet mondott a regionális elöljáróknak a konstruktív tárgyalásokért.

A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kormánynak azt a kérését, hogy hosszabbítsa meg 30 nappal a koronavírus miatt kihirdetett, vasárnap lejáró szükségállapotot. A döntés belpolitikai feszültséget és vitákat váltott ki.

A kormány és a 13 cseh régió önkormányzati vezetői valamint a prágai főpolgármester egész hétvégén tárgyaltak a kialakult helyzet megoldásáról. A többségükben az ellenzékhez tartozó önkormányzati vezetők több követelést is megfogalmaztak, amelyekről a következő napokban tárgyalni fognak. A követelések egyike, hogy a kormány végre terjessze a parlament elé a járványellenes törvényjavaslatát, amelynek alapján a jövőben kezelni lehetne a mostanihoz hasonló helyzeteket, és nem kellene szükségállapotot kihirdetni. Babis megerősítette, hogy a kormány hétfői ülésén fog foglalkozni velük.

Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerint a vállalkozók számára hétfőtől gyakorlatilag nem változik semmi,

bizonyos kivételektől eltekintve továbbra is zárva maradnak az üzletek, a színházak, a mozik, és marad a kötelező a maszkviselés a közlekedési eszközökön és a zárt termekben.

A regionális elöljárók kérésére viszont hétfőtől az állami hivatalok már a korábban szokásos módon állnak a lakosság rendelkezésére. Eddig a hivatalok csak hetente két napon néhány órára nyitottak ki.

A kormányfő megerősítette, hogy kedden találkozik a parlamenti pártok elnökeivel, hogy közösen próbáljanak megoldást találni a koronavírusjárvány okozta problémákra.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×