eur:
394.05
usd:
365.61
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Jon Ossoff, Georgia állam egyik demokrata párti szenátorjelöltje beszél egy kampányrendezvényen a georgiai Atlantában 2021. január 4-én. Georgiában egyetlen szenátorjelölt sem szerezte meg a szavazatok legalább 50 százalékát a 2020. november 3-i választásokon, ezért 2021. január 5-én megismétlik a voksolást, amelynek eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi törvényhozás felsőházában.
Nyitókép: MTI/EPA/Edward M. Pio Roda

Szenátusi többség - Újabb bejelentés Georgiában, de még jöhetnek meglepetések

A levélszavazatok számlálása még hátravan, de ha nem hoznak változást, Ossoff a Szenátus legfiatalabb tagja lehet.

Bejelentette győzelmét Jon Ossoff demokrata párti jelölt is nem sokkal azt követően, hogy Raphael Warnock demokrata párti jelölt győztesnek nyilvánította magát szerdán az amerikai szövetségi szenátus Georgia állambeli pótválasztásán az addig összeszámolt szavazatok alapján.

Összesítések szerint valamivel több mint 16 ezer szavazattal vezet a 33 éves Ossoff a hivatalban lévő republikánus párti kihívójával, David Perdue-vel szemben. Az amerikai sajtó még nem erősítette meg Ossoff győzelmét, mivel

péntekig még több ezer külföldön leadott levélszavazat érkezhet be.

A demokrata párti politikus korábban egy dokumentumfilmeket gyártó céget vezetett és választási győzelmének hivatalos megerősítése esetében a Szenátus legfiatalabb tagja lesz.

Perdue, aki Donald Trump elnök elkötelezett hívének számít, kijelentette, hogy a rendkívül szoros választási eredmény miatt időre és átláthatóságra lesz szükség az eredmények tisztességes és pontos összesítéséhez. Hírügynökségek ugyanis felhívták a figyelmet arra, hogy

Ossoff alig 0,5 százalékkal vezet riválisával szemben, így a georgiai törvények lehetővé teszik a vesztes jelölt számára, hogy a voksok újraszámlálását kezdeményezze.

Ossoff a közösségi médiában közvetített beszédében mondott köszönetet a választói bizalomért és azt hangsúlyozta, hogy stabil egészségügyi ellátórendszerért fog síkra szállni.

A média előrejelzései szerint vezet a másik demokrata jelölt is

Warnock republikánus párti ellenfele, Kelly Loeffler hivatalban lévő szenátor is azt állította, hogy a számlálás az ő győzelmével fog véget érni.

A voksok 98 százalékának összeszámlálása alapján Warnock 50,4 százalékos részeredménnyel vezetett, Loeffler pedig így 49,6 százalékon állt az Edison Research közvélemény-kutató intézet szerint, de nagy amerikai intézetek nem készítettek ilyen felmérést. Az NBC, a CNN és a CBS televízió mind azt jelzi, hogy Warnock valóban győzelmet arat. Ossoffnál 50,2, Perdue esetében 49,8 részeredményt jeleztek.

Warnock az Ebenezer Baptista Egyház fekete bőrű lelkésze Atlantában, ahol Martin Luther King néhai fekete polgárjogi harcos is prédikált. Ha megválasztása hivatalossá válik, ő lehet Georgia első fekete szövetségi szenátora. Győzelmét helyi idő szerint kedd éjfél után videoüzenetben jelentette be, amelyet az interneten közvetítettek.

Georgiában egyik szenátorjelölt sem szerezte meg a voksok legalább 50 százalékát a november 3-i választáson, amikor elnökválasztást is tartottak az Egyesült Államokban, ezért kellett pótválasztást tartani.

Ennek a választásnak az eredményén múlik majd a többség sorsa a szövetségi szenátusban.

Ha mindkét helyet a demokrata párti jelölt szerzi meg, akkor a két pártnak azonos számú - 50-50 - helye lesz a szenátusban, és ebben az esetben ha a szavazásokon egyenlőség alakul ki, akkor a szenátus elnöke, Kamala Harris leendő demokrata párti alelnök szavazata dönt majd.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×