eur:
393
usd:
366.79
bux:
66639.49
2024. április 25. csütörtök Márk
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke fogadja Boris Johnson brit miniszterelnököt a bizottság brüsszeli épületében 2020. december 9-én. A két vezető az Európai Unióból kilépő Nagy-Britannia és az EU jövőbeli kétoldalú kapcsolatrendszeréről tárgyal.
Nyitókép: MTI/EPA pool/Olivier Hoslet

Teljes üzemmódban az ideiglenes brexitjegyzőkönyv hatályba helyezése

Küszöbön az EU-nagyköveti tanács jóváhagyása, és a nap folyamán egyeztetnek az Európai Parlament frakcióvezetői is, hogy január elsejétől hatályos lehessen az EU-brit kilépési megállapodás ideiglenes jegyzőkönyve.

Dacára a karácsonyi szünetekre jellemző EU-s intézményi leállásnak, az EU-brit kilépési megállapodás december 24-i véglegesítése ezúttal munkára fogta a két ünnep között is az uniós döntéshozókat, miként rendkívüli ülést tart még idén a brit parlament alsóháza is.

Hétfőn az EU-tagországok nagyköveti tanácsa egyeztet a - mellékletekkel együtt

mintegy 2000 oldalas megállapodás

mellett véglegesített - legfontosabb vonatkozásokban azonnali végrehajtásról intézkedő ideiglenes jegyzőkönyvről. Ha egyik ország részéről sem merül fel ellenvetés, a következő órákban úgynevezett írásos eljárással, adott határidőn belül érvényesítik uniós részről az ideiglenes jegyzőkönyvet.

Ez utóbbi a tervek szerint két hónapig, február végéig lesz érvényben, ami egyúttal feltételezi, hogy addigra már a teljes megállapodás ratifikációjára is sor kerül majd.

A brit parlament alsóháza még idén, e héten szerdán rendkívüli ülésen szavaz mind a megállapodás egészéről, mind pedig az ideiglenes végrehajtásról. Szakértők arra számítanak, hogy bár konzervatív párti „Brexit-keményvonalasok” részéről felmerülhetnek komoly fenntartások, azonban azzal, hogy az ellenzéki Munkáspárt vezére, Keir Starmer elfogadásra szólította fel a párt képviselőit, bőven meg lesz a szükséges többség.

Starmer egyébként eredetileg brexitellenes álláspontot képviselt, és most is úgy értékelte a megállapodást, hogy az szerinte nem biztosít elegendő védelmet a brit munkavállalóknak, de másfelől viszont a megállapodás nélküli kilépés úgymond még rosszabb helyzetet teremtett volna.

EU-részről idén már biztos nem kerül sor a tejes megállapodás ratifikációjára, miután az Európai Parlament egy héttel ezelőtt közölte, hogy hátra lévő időt nem tartják elengedőnek a sok száz oldalas anyag érdemi értékeléséhez. Cserébe, az ideiglenes végrehajtás két hónapja számukra is elegendő időt hagy majd erre, aminek majdani megtörténte után a tagországoknak is még egyszer formálisan szentesíteniük kell a megállapodás egészét.

Mivel alapvetően kereskedelmi, gazdasági együttműködési megállapodásról van szó, aminek kezelése közösségi hatáskörbe tartozik, ezért

az Európai Bizottság jogi szolgálata szerint az egyezmény elfogadásához elegendő az EU-szintű egyetértés, azaz csupán az Európai Parlament többségének a szavazatára, valamint a tagállamokat képviselő EU-tanács végső jóváhagyására lesz szükség, nem kerül sor külön tagállami ratifikációra is.

Az EP vezetői ettől függetlenül már az ideiglenes jegyzőkönyv kapcsán is egyeztetést tartanak: először a parlament brexitügyi koordinációs csoportja értékeli az eddigi fejleményeket, majd ajánlásuk alapján a nap folyamán ülésezik az EP úgynevezett „elnökök konferenciája”, ami alapvetően a frakcióvezetőkből és a házelnökéből áll. A megbeszélésre meghívták Michel Barnier EU-főtárgyalót és Ursula von der Leyen bizottsági elnököt is.

A kép teljességéhez tartozik, hogy egy apró vonatkozásban a megállapodás minden jel szerint később fog csak révbe jutni: a XVIII. század óta brit koronához tartozó, de korábban spanyol országrésznek számított

Gibraltár sorsáról

az EU-brit tárgyalással párhuzamosan már 10 hónap óta spanyol-brit alkudozás folyik, ami még nem zárult le. Ráadásul, ha a spanyol-brit egyeztetés véget ér is, további tárgyalásokra lesz még szükség a 34 ezer fős gibraltári terület vezetése és az EU illetékes fórumai között, például annak érdekében, hogy a lakosság mintegy felét kitevő, spanyol területen dolgozó gibraltári munkavállaló, aki minden nap otthona és Spanyolország között ingázik, a brit EU-tagság megszűnése után se kényszerüljön például EU-vízumra a jelenlegi status quo megőrzéséhez.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×