eur:
394.07
usd:
364.97
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kormányellenes tüntetők Hongkong belvárosában 2020. január 1-jén. Jogvédő csoportok felhívására az új év első napján nagyszabású tüntetést tartanak a Kínához 1997-ben visszacsatolt városállamban.
Nyitókép: MTI/EPA/VIVEK PRAKASH

Hongkongi tüntetők: olyan, mint a játékban, csak nincs több életed – videó

Tüntetők tízezrei vonultak Hongkong utcáira a demokráciaért, szabadságért és a függetlenségért kiállva. Sokan közülük olyan fiatalok, akik a videójátékok világában nőttek fel.

A tüntetések frontvonalán álló fiatal tüntetők egy része azt állítja, hogy azon stratégiák és ötletek egy része, amelyeket a tiltakozásokhoz használtak, többjátékos online játékokból származnak.

A tüntető gamer fiatalok közül páran teljesen fekete ruhában, arcukat elmaszkírozva adtak interjút úgy a BBC újságírójának, hogy a kezükben ott figyelt a PlayStation 4 kontroller, és a Battlefield nevű lövöldözős játékkal nyomultak – írja az Index. Az „Első vonalasoknak” is hívott csapat tavaly rendkívül aktív volt a kínai kormány elleni tüntetésekben – több ezer embert is kivittek az hongkongi utcákra.

Videojátékos gondolkozás kell hozzá

Hongkongban a tüntetések szokatlan módszerekkel zajlanak – például nincs konkrét vezetője sem a csoportoknak. Éppen ezért jól jönnek a többjátékos videojátékokból tanult taktikák a fiatalok számára, hogy megfelelő módon tudjanak együttműködni a tüntetések során. Emiatt is annyira hatékonyak, dinamikusak, gyorsak ezek a tüntetések – videojátékos gondolkodás kellett hozzá.

Az említett Battlefield 1-en kívül persze más játékokból is nyertek inspirációt az utcára vonuló hongkongiak. Nagy kedvencük például a League of Legends.

„Mivel egy térkép és célpontok is vannak a játékban, tényleg olyan érzésem van, mint egy tüntetésnél” – állította egy „Jeff” fedőnevű, elmaszkírozott arcú fiatal srác.

Hongkongban a fiatal tanulók egyharmada naponta átlagban három órát videojátékozik. 10 százalékuk számára bevallottan addikciónak is számít a játék, mások úgy tekintenek rá, mint egy külön életformára. Ugyanakkor ebbe a szenvedélyes hobbiba a valós élet is „beszivárog”. Múlt évben például a fiatal protestálók egy része virtuális karakterével tüntetőnek öltözött a Grand Theft Auto Online-ban, és a játékon belül összecsaptak rendőri egyenruhát viselő kínai fiatalokkal.

Mint egy videojátékban

„Bella”, egy fiatal hongkongi tüntető lány arról beszélt, hogy tüntetés közben úgy érzi magát, mint egy videojáték hőse, aki a riválisok ellen harcol, vagy menekül előlük. „Hasonlít ahhoz, mint amikor a rendőrökkel nézünk farkasszemet.”

A lány szerint a játékban és az életben is egyaránt tanulnak a hibáikból és alkalmazkodnak a rázós helyzetekhez. A játékok elrontott küldetései például intő jelként szolgálnak szerinte arra nézve, hogy mit ne csináljanak a tüntetések során.

És hogy mi az igazi különbség a videojáték és a valós élet között? Jeff erre így válaszolt: „A valóságban, amikor elrontod, akkor nem tudod újraindítani a »játékot«, és megpróbálni ismét teljesíteni a pályát. Megsebesülhetsz, börtönbe kerülhetsz, sőt, meg is ölhetnek.

A való világban csak egy életed van.”

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×