INFORÁDIÓ
2021. április 19. hétfő
Emma

hongkong

videojáték

tüntetés

stratégia

Kormányellenes tüntetők Hongkong belvárosában 2020. január 1-jén. Jogvédő csoportok felhívására az új év első napján nagyszabású tüntetést tartanak a Kínához 1997-ben visszacsatolt városállamban.

Hongkongi tüntetők: olyan, mint a játékban, csak nincs több életed – videó

Infostart

Tüntetők tízezrei vonultak Hongkong utcáira a demokráciaért, szabadságért és a függetlenségért kiállva. Sokan közülük olyan fiatalok, akik a videójátékok világában nőttek fel.

A tüntetések frontvonalán álló fiatal tüntetők egy része azt állítja, hogy azon stratégiák és ötletek egy része, amelyeket a tiltakozásokhoz használtak, többjátékos online játékokból származnak.

A tüntető gamer fiatalok közül páran teljesen fekete ruhában, arcukat elmaszkírozva adtak interjút úgy a BBC újságírójának, hogy a kezükben ott figyelt a PlayStation 4 kontroller, és a Battlefield nevű lövöldözős játékkal nyomultak – írja az Index. Az „Első vonalasoknak” is hívott csapat tavaly rendkívül aktív volt a kínai kormány elleni tüntetésekben – több ezer embert is kivittek az hongkongi utcákra.

Videojátékos gondolkozás kell hozzá

Hongkongban a tüntetések szokatlan módszerekkel zajlanak – például nincs konkrét vezetője sem a csoportoknak. Éppen ezért jól jönnek a többjátékos videojátékokból tanult taktikák a fiatalok számára, hogy megfelelő módon tudjanak együttműködni a tüntetések során. Emiatt is annyira hatékonyak, dinamikusak, gyorsak ezek a tüntetések – videojátékos gondolkodás kellett hozzá.

Az említett Battlefield 1-en kívül persze más játékokból is nyertek inspirációt az utcára vonuló hongkongiak. Nagy kedvencük például a League of Legends.

„Mivel egy térkép és célpontok is vannak a játékban, tényleg olyan érzésem van, mint egy tüntetésnél” – állította egy „Jeff” fedőnevű, elmaszkírozott arcú fiatal srác.

Hongkongban a fiatal tanulók egyharmada naponta átlagban három órát videojátékozik. 10 százalékuk számára bevallottan addikciónak is számít a játék, mások úgy tekintenek rá, mint egy külön életformára. Ugyanakkor ebbe a szenvedélyes hobbiba a valós élet is „beszivárog”. Múlt évben például a fiatal protestálók egy része virtuális karakterével tüntetőnek öltözött a Grand Theft Auto Online-ban, és a játékon belül összecsaptak rendőri egyenruhát viselő kínai fiatalokkal.

Mint egy videojátékban

„Bella”, egy fiatal hongkongi tüntető lány arról beszélt, hogy tüntetés közben úgy érzi magát, mint egy videojáték hőse, aki a riválisok ellen harcol, vagy menekül előlük. „Hasonlít ahhoz, mint amikor a rendőrökkel nézünk farkasszemet.”

A lány szerint a játékban és az életben is egyaránt tanulnak a hibáikból és alkalmazkodnak a rázós helyzetekhez. A játékok elrontott küldetései például intő jelként szolgálnak szerinte arra nézve, hogy mit ne csináljanak a tüntetések során.

És hogy mi az igazi különbség a videojáték és a valós élet között? Jeff erre így válaszolt: „A valóságban, amikor elrontod, akkor nem tudod újraindítani a »játékot«, és megpróbálni ismét teljesíteni a pályát. Megsebesülhetsz, börtönbe kerülhetsz, sőt, meg is ölhetnek.

A való világban csak egy életed van.”

Nyitókép: MTI/EPA/VIVEK PRAKASH
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018