eur:
395.06
usd:
366.08
bux:
65206.8
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Koronavírus-vizsgálatra jelentkező páciens és egészségügyi dolgozó egy prágai mintavételi állomáson 2020. szeptember 21-én. A koronavírus-járvány első, tavaszi hullámát ellenőrzés alatt tudta tartani az egészségügy, de szeptember elejétől gyorsuló ütemben emelkedik a fertőzöttek száma Csehországban.
Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek

Állandó maszkviselést szeretne az új cseh egészségügyi miniszter

A Cseh Kösztársaságban hétfőn lemondott Adam Vojtyech egészségügyi miniszter helyét Roman Prymula epidemiológus vette át. A romló járványhelyzetet az új szemafortérkép is mutatja, a piros övezetű Prága mellett több tucat járás is narancssárga lett már. Szeptember elején még minden fehér volt.

Andrej Babiš cseh miniszterelnök kinevezte Roman Prymula új egészségügyi minisztert, akiről a következőket nyilatkozta:

„Nagyon hosszú életrajza van, tehát megvannak a hivatalhoz szükséges feltételei.”

Roman Prymula beiktatása után kijelentette, nem akar a gazdaságot megbénító intézkedéseket bevezetni, de az embereknek a járvány megfékezésében együtt kell működniük a hatóságokkal. A tárcavezető stabilizálni akarja a helyzetet, és valószínűnek tartja, hogy

korlátozzák a tömegrendezvényeket,

valamint a vendéglátóipari egységek nyitvatartási idejét. Korábban sem titkolta a véleményét, amikor Babiš nyílt beavatkozása után megszüntették a maszkviseletet.

„Úgy vélem, egyszerűbb állandóan viselni a maszkot, mint többször levenni és felvenni” – mondta a csehek új egészségügyi minisztere.

Andrej Babiš egy hete még úgy fogalmazott, minden rendben van a járvánnyal kapcsolatban, de kedden már elismerte, hogy komolyra fordult a helyzet.

„A járvány sajnos visszatért, a fertőzések száma meredeken emelkedik.

Az utóbbi napokban előterjesztették nekünk a járvány terjedésének több forgatókönyvét, és ezek engem nagymértékben nyugtalanítanak” – jegyezte meg a kormányfő. Egyúttal bírálta azokat, akik elutasítják a maszkviselést, és lebecsülik a kockázatot.

Hozzátette, olyan intézkedésekkel akarják legyőzni a járványt, amelyek az életvitelt a lehető legkisebb mértékben korlátozzák.

„Arra kérem önöket, segítsenek ebben” – mondta a miniszterelnök.

Csehországban a laboratóriumi vizsgálatok kedden 2394 új igazolt koronavírus-fertőzést mutattak ki, ami a járvány kezdete óta a második legmagasabb napi szám – derült ki a szerda reggel közölt statisztikából. Az igazolt fertőzések napi száma a múlt csütörtökön volt a legmagasabb, meghaladta a 3100-at.

Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 26 500, többségüknél a betegség lefolyása enyhe.

Az orvosok szerint aggasztó, hogy gyorsan emelkedik a kórházban kezeltek, valamint a súlyos esetek és az elhalálozások száma.

A járványhelyzet továbbra is a fővárosban, Prágában a legrosszabb, ahol százezer lakosra már több mint 200 fertőzött esik. Tekintettel a helyzetre, már majdnem kéttucatnyi ország a legkockázatosabb vörös zónába sorolta Csehországot. A cseh külügyminisztérium szerint ezt tette kedden Hollandia, míg szerdán a német döntés bejelentése várható. Ezek alapján a csehek csak negatív vírusteszttel utazhatnak az adott országokba, vagy odaérkezés után karanténba kell vonulniuk.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×