eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Szlovák rendőrök a Somoskőújfalui és Sátorosbánya közötti határátkelőhelyen 2020. március 13-án. A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében a szlovák kormány reggel 7 órától a közúti határátkelőin - a lengyel határszakaszt kivéve - visszaállítja a határellenőrzést. Csak azokat engedik be Szlovákiába, akik szlovák állampolgárok, és akiknek az országban tartózkodási engedélyük van. Minden külföldről érkezőnek 14 napos karanténba kell vonulnia.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Itt a szlovák bejelentés a vészhelyzetről

Szlovákiában október elsejétől 45 napos időtartamra vészhelyzetet léptet érvénybe a kormány, az intézkedésről szerdai ülésén döntött a kabinet a koronavírus fertőzöttek számának emelkedése miatt.

"A helyzet további romlásának megfékezéséhez szükséges a vészhelyzet bevezetése" - indokolta a lépést Igor Matovic szlovák kormányfő még hétfőn, a Központi Válságstáb ülése után. Igor Matovic az intézkedés jóváhagyása után, szerdán közösségi profilján azt írta: a vészhelyzet egyelőre másfél hónapig marad érvényben, és annak esetleges meghosszabbításáról az egészségügyi helyzet fényében döntenek majd.

Szlovákiában márciusban hirdetett rendkívüli helyzetet a kormány a koronavírus terjedésének veszélyére hivatkozva, ez jelenleg is hatályban van. A rendkívüli helyzet márciusi kihirdetése után néhány nappal egészségügyi vészhelyzetet is kihirdettek, ez utóbbi - legfeljebb 90 napra hatályosítható - azonban júniusban lejárt.

A vészhelyzet, amely októbertől lép érvénybe, az egészségügyi vészhelyzetnél szélesebb körű intézkedéseket lehetővé tévő, általános vészhelyzet lesz.

A szlovák jogrend szerint vészhelyzetet, emberéleteket vagy a környezetet közvetlenül veszélyeztető állapot esetén hirdethet ki a kormány, annak idején az állam a szükséges mértékben és átmenetileg korlátozhatja az alapvető emberi jogokat is.

A már korábban többször is érvényesített rendkívüli helyzetnél, illetve a most októbertől kihirdetett vészhelyzetnél

már csak egy magasabb állapotszint van, a rendkívüli állapot.

Ez utóbbit a parlament javaslatára az államfő hirdeti ki, ám erre még nem volt példa az ország történetében.

Októbertől a kormány központi válságstábjának hétfői döntése alapján több járványügyi intézkedést is szigorítanak. Ezek közé tartozik, hogy

  • ötven főben korlátozzák az összes tömegrendezvény résztvevőinek maximális számát, illetve a vendégek és a vásárlók számát az üzletekben és vendéglátóhelyeken.
  • Újra szigorodnak a szájmaszkok viselésére vonatkozó rendelkezések is, kül- és beltéren egyaránt kötelező lesz a viselésük, amennyiben nem tartható fenn a legalább kétméteres távolság az egyes emberek között.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ szerdán közzétett adatai szerint Szlovákiában kedden mintegy hét és fél ezer teszt elvégzése alapján 567 új fertőzöttet regisztráltak. Az országban mintegy

három hete folyamatosan emelkedik az újonnan regisztrált fertőzötteknek az egyhetes adatok alapján számolt napi átlaga is,

ami vasárnap 360 volt, vagyis duplája az egy héttel korábbi adatnak.

Szlovákiában a kór tavaszi megjelenése óta 10 141 embernél mutatták ki a koronavírus jelenlétét, az aktív esetek száma pedig 5698. Jelenleg 206 koronavírussal fertőzöttet kezelnek kórházban. Kedden hárommal nőtt a kórban elhalálozottak száma, így már 48-an vesztették életüket a betegség következtében. Az országban eddig több mint 457 ezer vírustesztet végeztek el.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, Csehországban várhatóan hétfőtől hirdetik ki a szükségállapotot, hogy erősítsék a koronavírus-járvány elleni központi intézkedéseket, jelentette be a cseh egészségügyi miniszter. Roman Prymula a szükséghelyzet kihirdetését a romló járványügyi helyzettel indokolta. A tárcavezető szerint

október végén a csehországi kórházakban férőhelyhiány léphetne fel, ha a hatóságok időben nem hoznának intézkedéseket.

A miniszter már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kórházi kezelésre szoruló betegek száma az utóbbi napokban tapasztalt tempóban növekszik, akkor rövidesen problémák lehetnek a Covid-19-betegek kezelésére lélegeztetőkészülékekkel ellátott elkülönített ágyakkal. Az egészségügyi minisztérium által kedden közölt legfrissebb kimutatások szerint jelenleg több mint 800 beteget kezelnek a kórházakban, ami több mint négyszerese a hónap eleji számoknak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×