eur:
389.37
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Választópolgár szavaz Csíkszereda 21-es szavazókörzetében 2020 szeptember 27-én. Romániában ezen a napon tartják az önkormányzati választásokat, amelyen polgármestereket, helyi tanácsosokat, megyei elnököt és megyei tanácsosokat választanak a következő 4 évre.
Nyitókép: MTI/Veres Nándor

Kelemen Hunor: az RMDSZ-nek 200 körüli településen lesz polgármestere

Húsz év után Marosvásárhelynek ismét magyar polgármestere van, és a szavazókörök 60 százalékának eredményösszesítése után Szatmárnémetiben Kereskényi Gábor polgármester vezeti a választási versenyt.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség kolozsvári eredményvárójában Kelemen Hunor, a szövetség elnöke is bejelentette Soós Zoltán marosvásárhelyi független polgármesterjelölt győzelmét. Kelemen Hunor úgy nyilatkozott, hogy ugyan Soós Zoltánt tavaly novemberben az RMDSZ választotta polgármesterjelöltté, és csak idén februárban határozták el, hogy függetlenként indul a választási versenyben, nincs szó arról, hogy az RMDSZ kötelékében töltené be a tisztséget.

"Jó polgármesternek kell lennie, az RMDSZ-frakció ott lesz mögötte, ahogy a kampányban is ott volt. (.)

A lényeg, hogy Marosvásárhelynek mától magyar polgármestere lesz, ez a legfontosabb - fogalmazott az RMDSZ elnöke.

Kelemen Hunor arról is beszámolt, hogy Sepsiszentgyörgyön Antal Árpád, Kézdivásárhelyen Bokor Tibor folytathatja a polgármesteri munkát, Csíkszeredában az RMDSZ előválasztását megnyerő Korodi Attila képviselőt választották polgármesterré. Hozzátette, Csergő Tibornak, az RMDSZ jelöltjének sikerült győznie Gyergyószentmiklóson, amelyet több ciklus óta a Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott polgármester vezetett.

Kelemen Hunor elismerte azonban, hogy Székelykeresztúron és Székelyudvarhelyen elvesztették a versenyt az RMDSZ polgármesterjelöltjei más magyar jelöltekkel szemben, és Baróton is egy független jelölt vezet a részleges eredmények szerint.

Székelyudvarhelyen Gálfi Árpád polgármester nagy arányú győzelmet aratott az RMDSZ és az MPP jelöltje fölött. Gálfi négy évvel ezelőtt az MPP és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös jelöltjeként nyert mandátumot, de pártja, az MPP kizárta soraiból. Mivel a választásokig nem sikerült bejegyeztetnie a Székelyudvarhelyért Pártot, támogatóival együtt a román-magyar Szabad Emberek Pártja (POL) színeiben indult a választásokon. Kelemen Hunor úgy vélte: a részleges eredmények továbbra is azt jelzik, hogy az RMDSZ-nek 200 körüli településen lesz polgármestere a következő négy évben.

Szatmárnémetiben a szavazókörök 60 százalékának eredményösszesítése után Kereskényi Gábor polgármester vezeti a választási versenyt a romániai önkormányzati voksoláson. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje a részleges eredmények szerint a szavazatok 55 százalékát szerezte meg.

A részleges eredményt maga a polgármester jelentette be nem sokkal éjfél után az RMDSZ eredményvárójában. "Ígérem, hogy Szatmár tovább fejlődik, megyünk tovább az elkezdett úton. Az egy helyben toporgás nem pálya" - jelentette ki.

A vasárnap önkormányzati választások után ismertetett exit poll becslések a jobbközép pártok, a kisebbségben kormányzó jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a magát szintén jobbközép erőként meghatározó, rendszerkritikus Mentsétek meg Romániát (USR) előretörését jelezték. Bukarestben a felmérések Nicusor Dan, a PNL és USR által támogatott független jelölt 47 százalékos győzelmét mutatják a hivatalban lévő Gabriela Firea szociáldemokrata (PSD) főpolgármesterrel (39 százalék) szemben. A harmadik helyen a főpolgármesteri tisztségért ismét harcba szálló Traian Basescu volt államfő végzett, akinek a támogatottságát 8,6 százalékra taksálták.

Romániában a rendszerváltás óta most volt a legalacsonyabb, 46 százalékos a részvétel az önkormányzati választásokon, az erdélyi magyarok részvétele pedig enyhén elmaradt az országos átlagtól. Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke ezt azzal magyarázta, hogy mintegy 50 településen nem volt verseny a polgármesteri tisztség elnyeréséért, csak az RMDSZ jelöltje pályázott a tisztségre.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat látunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×