eur:
394.39
usd:
370.22
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (k) sajtótájékoztatót tart a szövetség kolozsvári eredményváró központjában 2020. szeptember 27-én. Romániában ezen a napon tartották az önkormányzati választásokat, amelyen polgármestereket, helyi tanácsosokat, megyei elnököt és megyei tanácsosokat választottak a következő 4 évre.
Nyitókép: MTI/Kiss Gábor

Kelemen Hunor: a stratégia nyerőnek bizonyult

Több polgármesterünk lesz, mint az előző ciklusban volt, és visszaszereztük Marosvásárhelyt – mondta az InfoRádiónak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki sikeresnek ítélte a romániai helyhatósági választásokat. A Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője arra figyelmeztetett, a magyar választói részvétel elmaradt a románétól, ami a decemberi parlamenti választásokkor nagyobb gond lehet.

Adott körülmények között az RMDSZ a várakozásainak megfelelően szerepelt a romániai helyhatósági választásokon – fogalmazott az InfoRádiónak Kelemen Hunor, emlékeztetve, hogy kicsivel kétszáz fölött lesz azon önkormányzatok száma, amelyet RMDSZ-es politikus fog vezetni, köztük Hargita, Kovászna, Maros és Szatmár megyei önkormányzatát.

Kiemelte: visszanyerték Marosvásárhelyt, ami egy óriási eredmény, ahogyan 12 év ellenzéki városvezetés után Gyergyószentmiklóst is, továbbá Szászrégent, ahol kisebbségben, alig több mint húsz százaléknyi magyarság él.

Sok székelyföldi önkormányzatban pedig kétharmadot szerzett az RMDSZ,

tehát nyugodt többséggel tudják vezetni ezeket a helyhatóságokat – tette hozzá. „Ilyen körülmények között bátran állíthatom, ez egy jó eredmény, sikeres önkormányzati választás volt” – fogalmazott, hozzátéve, hogy megerősítették a képviseletet, és több polgármesterük lesz, mint amennyi volt a 2016–2020-as ciklusban.

Mint ismert, Marosvásárhelyen az RMDSZ által is támogatott Soós Zoltán független polgármester nyert, így két évtized után újra magyar ember vezetheti a várost. Mindehhez a győzelemhez a pártelnök meglátása szerint elsősorban kitartás és támogatás kellett. Hiszen, mint emlékeztetett, ezelőtt négy évvel korábban – szintén Soós Zoltánnal – 1700 szavazattal maradt alul az RMDSZ, mindamellett, hogy azzal a választással véleményük szerint lehettek problémák. Ezért most azt a politikai stratégiát választották, hogy Soós Zoltán színeit függetlenre cserélik, hogy minél több támogatót tudjanak megnyerni, olyanokat is, akik RMDSZ-es jelölte nehezebben szavaznak.

„Egy jó program, egy jó jelölt és egy jó stratégia nélkül nem lehetett volna megnyerni”

– emelte ki Kelemen Hunor, aki szerint Marosvásárhelyen a helyzet rég megérett a váltásra. Megjegyezte, Soós Zoltán több szavazatot kapott, mint három fontosabb ellenjelölje együtt, tehát egy nagyon egyértelmű győzelmet aratott. Ugyanakkor – kéz a kézben vele – az RMDSZ-lista is jól szerepelt, a megyei önkormányzatot is megnyerve.

Bár hírügynökségi jelentések szerint a rendszerváltozás óta nem volt még ilyen alacsony a részvétel, Kelemen Hunor emlékeztetett, a 2016-os választásokhoz képest alig másfél százaléknyival maradt csak el a mostani jelenlét, ami szerinte nagyban a koronavírus-járványnak is betudható, miután az emberek óvatosabbak a pandémia miatt, de az előrejelzésekhez képest még így is többen mentek el.

A magyar jelenlét a román jelenléttel párhuzamosan haladt, és volt néhány megye, ahol az országos átlag fölé tudott menni, Maros és Szatmár megyében mindenféleképpen, illetve Biharban is, így az ismert körülmények között

erős, legitim önkormányzatok lesznek,

az adott körülmények kontextusában értelmezve pedig jó eredményt értek el – emelt ki végezetül.

EMSZ: tíz polgármester

Az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) tíz polgármesteri tisztséget szerzett a vasárnap tartott önkormányzati választásokon, és további három független jelöltett segített hozzá a választási győzelemhez - közölte Csomortányi István, a szövetség társelnöke.

A társelnök fontos sikernek tartotta, hogy az EMSZ jelöltje szerezte meg a polgármesteri tisztséget több székelyföldi kistérségi központban. Megemlítette: Székelykeresztúron Koncz Hunor Jánost, Szentegyházán Lőrincz Csabát választották polgármesternek. A szövetség sikereként mutatta be azt is, hogy a hozzájuk köthető független jelöltet, Benedek Huszár Jánost választották Barót polgármesterévé.

A politikus hozzátette, még két olyan Hargita megyei település van, ahol a szavazatok újraszámlálását kérték, mert jelöltjük 10, illetve 22 szavazattal áll vesztésre.

Csomortányi István arra figyelmeztetett, hogy az EMSZ jelöltjei által szerzett mintegy 44 ezer és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által szerzett mintegy 340 ezer szavazat nem teszi ki a Romániában leadott összes szavazat öt százalékát. Ez szerinte azt is jelenti, hogy a magyar pártoknak össze kell fogniuk a december 6-i parlamenti választások előtt, ha nem akarják veszélyeztetni a bukaresti képviseletet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×