eur:
395.76
usd:
372.46
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Pixabay
Nyitókép: Pixabay

Szakértő: aligha történik meg a brexit a britek szájíze szerint

Szabó Barnabás szerint nem látszik, mi oldhatná fel a patthelyzetet brexitügyben, miközben vészesen fogy az idő; viszont lehet vészmegoldás is a kalapban.

Szeptemberben folytatódnak a brexittárgyalások. Hétvégén az uniós főtárgyaló azt mondta, eddig nem történt jelentős előrehaladás a vitás kérdésekben.

Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint egyelőre nem is látszik, mi oldhatná fel a patthelyzetet az EU és Nagy-Britannia között.

"A legfontosabb vitapontok nem sokat változtak az elmúlt hónapokban.

Továbbra sincs áttörés az állami támogatások kérdésében, a britek nem konstruktívak a hajózási, halászati kvóták tekintetében, és újabb elemként megjelent, hogy az uniós kamionos fuvarozók jogait sem sikerült kezelni" – sorolta Szabó Barnabás, aki ha optimistán közelít a kérdéshez, azt tudja mondani, "a felek már legalább részletkérdésekben gondolkodnak, hajlandók ezekkel kapcsolatban is vitába bocsátkozni". Közben viszont vészesen fogy az idő, január 1-jén életbe kell lépnie az új jogi konstellációnak.

"Én csak azt tudom elképzelni, hogy az utolsó pillanatban olyat kapnak elő a felek a kalapból, ami egyik oldalnak sem jó, de legalább túl vannak az egészen. Fogytán a türelem és az energia, bőven volna más, amivel lehetne foglalkozni, és január 1-jével az lehet a cél, hogy

elkerüljék, hogy a Világkereskedelmi Szervezet alapmódusza alapján lehessen csak kereskedni, ami magas vámokat vonna maga után"

– folytatta.

A Budapestre akkreditált brit nagykövet, Iain Lindsay a közelmúltban azt mondta az InfoRádióban, hogy a tagállami vezetők szélesebb mandátumot adhatnak az uniós főtárgyalónak. Ezzel kapcsolatban Szabó Barnabás arra a kérdésre, hogy puhulhat-e a brüsszeli álláspont, azt mondta: "Minden elképzelhető, a brexittörténetben minden meg is történt már legalább egyszer. De nem gondolom, hogy nagyon felhígult álláspontot kapnánk. De amit a britek szeretnének, az akár ki is üresítené az uniós megközelítést."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×