eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Angela Merkel német kancellár az Európai Unió kétnapos brüszeli csúcstalálkozójának első napi ülésén 2020. július 17-én. A tagállamok vezetői a koronavírus-járvány miatt utoljára februárban találkoztak személyesen.
Nyitókép: MTI/EPA/Reuters pool/Francois Lenoir

EU-csúcs: milliárdokkal többet kell fizetnie Németországnak

A jócskán megnövekvő kötelezettség ellenére elégedettek lehetnek az EU-csúcson elért eredményeikkel.

Akár tízmilliárd euróval is emelkedhet, és elérheti a 45 milliárd eurót az Európai Unió (EU) közös költségvetésébe Németország által évente befizetendő összeg a kedden véget ért EU-csúcson kötött megállapodás alapján - mondta a tanácskozás eredményeit értékelő nyilatkozatában a legnagyobb kormánypárt, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezető költségvetési szakpolitikusa, aki azonban a jelentős növekedés ellenére elégedett a négynapos tárgyaláson kialkudott kompromisszumokkal.

A CDU elvárásai "száz százalékban teljesültek" - hangsúlyozta Eckhardt Rehberg, a CDU és a testvérpárt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) frakciójának költségvetési ügyekért felelős vezetője, rámutatva, hogy sikerült megakadályozni a közös euróövezeti államkötvény megteremtését célzó törekvéseket.

A CDU/CSU azon elvárása is teljesült, hogy a tagállamok ne kaphassanak az államháztartásukban tátongó lyukak befoltozására szolgáló EU-s támogatást, és ne juthassanak feltétel nélkül támogatásokhoz - mondta.

Az EU-csúcs eredményei "megfelelő választ" jelentenek a koronavírus-járvánnyal együtt járó válságra - tette hozzá Eckhardt Rehberg. A kormány-, illetve államfők után az Európai Bizottságon a sor, a brüsszeli testületnek kell gondoskodnia arról, hogy a támogatandó tagországok ésszerűen használják fel a közös forrásokat.

Németország az EU legnagyobb tagállamaként a közös költségvetés első számú befizetője, és rendre az első számú nettó befizető, vagyis az első helyen áll azon országok listáján, amelyek több pénzt fizetnek be a közös büdzsébe, mint amennyit különböző jogcímeken, például agrártámogatásként vagy a kevésbé fejlett térségek felzárkóztatását szolgáló támogatásként visszakapnak.

Az utóbbi években rendre nagyjából 35 milliárd eurót fizettek be a szövetségi államháztartásból a közös költségvetésbe. A CDU/CSU szakpolitikusa szerint ez az összeg 45 milliárd euróra emelkedhet. Német hírportálokon idézett belső kormányzati számítások alacsonyabb összegről, 40 milliárd euróról szólnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×