eur:
395.41
usd:
372.51
bux:
66426.5
2024. április 16. kedd Csongor
Emmanuel Macron francia elnök (j) és Giuseppe Conte olasz kormányfő (j2) beszélget az EU-tagországok állam- és kormányfőinek rendkívüli találkozója előtt Brüsszelben 2020. február 20-án. A csúcstalálkozó résztvevői a 2021 utáni, hétéves uniós költségvetésről tárgyalnak.
Nyitókép: MTI/AP/Olivier Matthys

Szakértő: új elem az uniós tárgyalásokon a bizalmatlanság

Fóris György, a Bruxinfo vezető elemzője szerint észak nem bízik délben, de a nyugat sem igazán három visegrádi országban.

Történelmi hosszúságú, a húsz évvel ezelőtti nizzai csúccsal vetekedő találkozó volt az uniós állam- és kormányfők mostani, péntektől kedd reggelig tartó megbeszélése.

A Bruxinfo elemzője, Fóris György az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában azt mondta: a korábbi költségvetési tárgyalásokhoz képest azonban most

egy új elem jelent meg, a bizalmatlanság.

"Csütörtöktől szombatig tartó költségvetési alku előfordult már, de ilyen sokáig még nem vitatkoztak az érintettek. Korábban a jellemzően agrárországok küzdöttek a nettó befizetőkkel, sokszor évekkel a költségvetési vita előtt megkötötték magukat, hogy meddig mennek el a tárgyalásokon. Ez az ütközés mindig rányomta a bélyegét a tárgyalásokra, illetve a visszatérítési garancia brit kezdeményezésre; az most is ott volt, nagy különbség volt most azonban, hogy a befizetők bizalmatlanok a déli államok felé" - ecsetelte Fóris György.

Szerinte a nettó befizető államok nem bíznak abban, hogy ha a mediterrán országok több pénzt kapnak, azzal jól, tisztességesen sáfárkodnak, és nem szórják szét a politikai céljaiknak megfelelően.

"Ezért volt az, hogy a mostani vitában

a hollandok olyan sokáig kötötték az ebet a karóhoz, hogy legyen egy olyan mechanizmus, amely meg tudja állítani a pénzek kifizetését, ha úgy érzik, hogy nem jól sáfárkodnak azzal."

És bizalmatlanság keletkezett Fóris György szerint sok "új" - Magyarországgal együtt másfél évtizede csatlakozott - tagországgal szemben is.

"Elsősorban három visegrádi országról van szó, ahol a jogállamisági kérdés felmerül kormányzati, államigazgatási, alkotmányossági szempontból, de még a közösségi pénzek kezelése szempontjából is."

A Fóris Györggyel készült teljes interjút szerda este 7-től az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában lehet meghallgatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×