INFORÁDIÓ 
2020. július 13. hétfő
Jenő

olaszország

koronavírus

járvány

Védőmaszkos eladó egy bolt előtt Nápolyban 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.

150 ezer fölé nőtt a gyógyultak száma Olaszországban

Infostart / MTI

Miközben az aktív fertőzötteké 50 ezer alá csökkent a polgári védelmi hatóság csütörtök esti adatai szerint. Lombardia kormányzója a tartomány határainak megnyitását sürgette június 3-tól.

A halottak száma elérte a 33 142-t. Az utóbbi egy nap alatt hetven beteg veszítette életét a korábbi 119 után, tehát az elhunytak napi száma ismét száz alá csökkent.

Az aktív fertőzöttek száma 47 986-ra csökkent, miközben a gyógyultaké elérte a 150 604-t. Az intenzív osztályokon kezeltek száma ötszáz alá csökkent.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 732-t. A halottakat is számolva 593 fertőzöttet diagnosztizáltak az egész országban, az egy nappal korábbi 584-hez képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttekből 382-t Lombardiában regisztrálták, a 70 halottból húsz a tartományban hunyt el.

A római kormánynak június 3-ig kell bejelentenie, mely tartományok határát nyitja meg.

Az északi régiók országos nyitást szorgalmaznak, miközben a járványtól megkímélt déli tartományok tartanak a gócpontokból érkezők beengedésétől. Szicília és Szardínia kormányzója korábban vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkezők számára. Ezt Francesco Boccia a tartományokért felelős miniszter alkotmányellenesnek nevezte.

Milánó polgármestere Giuseppe Sala szerint az északolaszokat nem lehet "fertőzöttként" megbélyegezni, miközben Attilio Fontana lombardiai tartományi elnök reményét fejezte ki, hogy a régió lakosai szerdától szabadon elhagyhatják Lombardiát.

Feszültséget keltett a bolognai Gimbe tudományos alapítvány felmérése, amely szerint Lombardia, Liguria és Piemonte tartomány "kozmetikázta" adatait az újranyitás reményében, és a három régió nem áll készen határai megnyitására. Lombardia bejelentette, rágalmazásért jogi eljárást indít az alapítvánnyal szemben.

Ausztria után Svájc is bejelentette, hogy még nem nyitja meg Olaszországgal közös határait, mivel járványszempontból nem tartja biztonságos országnak.

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018