eur:
393.77
usd:
365
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Védőmaszkos eladó egy bolt előtt Nápolyban 2020. május 4-én, miután Olaszországban megkezdték a koronavírus-járvány miatt bevezetett kijárási korlátozások fokozatos enyhítését.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

150 ezer fölé nőtt a gyógyultak száma Olaszországban

Miközben az aktív fertőzötteké 50 ezer alá csökkent a polgári védelmi hatóság csütörtök esti adatai szerint. Lombardia kormányzója a tartomány határainak megnyitását sürgette június 3-tól.

A halottak száma elérte a 33 142-t. Az utóbbi egy nap alatt hetven beteg veszítette életét a korábbi 119 után, tehát az elhunytak napi száma ismét száz alá csökkent.

Az aktív fertőzöttek száma 47 986-ra csökkent, miközben a gyógyultaké elérte a 150 604-t. Az intenzív osztályokon kezeltek száma ötszáz alá csökkent.

A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 732-t. A halottakat is számolva 593 fertőzöttet diagnosztizáltak az egész országban, az egy nappal korábbi 584-hez képest. Az újonnan diagnosztizált fertőzöttekből 382-t Lombardiában regisztrálták, a 70 halottból húsz a tartományban hunyt el.

A római kormánynak június 3-ig kell bejelentenie, mely tartományok határát nyitja meg.

Az északi régiók országos nyitást szorgalmaznak, miközben a járványtól megkímélt déli tartományok tartanak a gócpontokból érkezők beengedésétől. Szicília és Szardínia kormányzója korábban vírustesztet szorgalmazott a szigetekre érkezők számára. Ezt Francesco Boccia a tartományokért felelős miniszter alkotmányellenesnek nevezte.

Milánó polgármestere Giuseppe Sala szerint az északolaszokat nem lehet "fertőzöttként" megbélyegezni, miközben Attilio Fontana lombardiai tartományi elnök reményét fejezte ki, hogy a régió lakosai szerdától szabadon elhagyhatják Lombardiát.

Feszültséget keltett a bolognai Gimbe tudományos alapítvány felmérése, amely szerint Lombardia, Liguria és Piemonte tartomány "kozmetikázta" adatait az újranyitás reményében, és a három régió nem áll készen határai megnyitására. Lombardia bejelentette, rágalmazásért jogi eljárást indít az alapítvánnyal szemben.

Ausztria után Svájc is bejelentette, hogy még nem nyitja meg Olaszországgal közös határait, mivel járványszempontból nem tartja biztonságos országnak.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×