eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Járőröző rendőrautó a délkelet-németországi Mitterteichban 2020. március 19-én. A 6500 lakosú bajor kisvárost vesztegzár alá helyezték legalább április 2-ig, mert 25 polgárának szervezetében kimutatták az új koronavírust.
Nyitókép: MTI/EPA/Timm Schamberger

Aki gyorsan előrefut, az felbukhat – óvatosan indít Bajorország

Markus Söder bajor miniszterelnök kedd délutáni sajtótájékoztatóján ismertette, hogyan képzelik el a koronavírus-járvány elleni további intézkedéseket.

Bajorországban az üzletek mintegy 80 százaléka már a hétfői napon kinyithatott, ahogyan az iskolák felsős végzősei is folytathatták a tanulmányaikat. Markus Söder szerint megfelelő körültekintéssel lassan visszaállhat a normális élet. A bajor miniszterelnök úgy véli, Németországnak most olyan „légzési” stratégiára van szüksége, amely figyelembe veszi a regionális különbségeket. A megjegyzés tekinthető egyfajta fricskának azon politikusok számára, akik mindig mindent egységesen, központilag szeretnének irányítani.

Mit fogalmazott, nem kívánnak a bajor lakossággal kísérletezni, a központban továbbra is az emberek egészségének a védelme fog állni. Emlékeztetett, Bajorországán az elhunytak mintegy 96 százaléka 60 év fölötti, ugyanakkor a fiatalabb korosztályból is megbetegedhetnek, maradandó tüdő- és egyéb szervi károsodást szenvedhetnek el, tehát a Covid-19 betegséget komolyan kell venni.

A jövőbeni intézkedésekkel kapcsolatban közölte, április 30-án lesz a német miniszterelnökök soron következő videokonferenciája, és azt meg kívánja várni a konkrét döntésekkel. Mindemellett egy rugalmas menetrendet dolgoznak ki a jövő héttől kezdődően. Minden enyhítő intézkedés határidőhöz lesz kötve, figyelve a járvány alakulását.

A bajor kabinet keddi döntései

Bajorországban keddtől kezdve minden üzlet kinyithat, amely legfeljebb 800 négyzetméteres, azonban a vásárlónkénti 20 négyzetméteres korlátozás továbbra is érvényben marad.

Ami a gasztronómiát illeti, Bajorország követni fogja az osztrákok példáját, de meghallgatják a német gasztronómia képviseleteinek véleményét is. A nyitás első lépésére ezen a téren május közepén kerülhet sor. Mivel Bajorország a legnépszerűbb turisztikai célpont Németországban, és az ágazatban rengetegen dolgoznak, ezért az óvatos nyitás fontos a gazdaság számára.

Az idősotthonok lakóit és dolgozóit sorozattesztekkel szűrik, és ha korlátozott számban is, de lehetővé akarják tenni a hozzátartozók látogatását.

Az óvodák kinyitásakor zárt csoportokat alakítanak ki, hogy egy esetleges vírusfertőzés esetén korlátozzák a terjedés mértékét és a karanténba kényszerülők számát.

Bajorország továbbra is az óvatos, észszerű lépéseknél marad, semmit sem akarnak elsietni. Tudják, hogy

Szingapúrhoz hasonlóan valamikor jönni fog egy második hullám,

de nem akarnak Svédország sorsára sem jutni, mert ott a járvány „liberális” kezelése sok áldozatot követel.

A tájékoztatón az is elhangzott, a bajor kormány tagjai ugyan nem mondanak le – az osztrák példát követve – egy havi fizetésükről az egészségügy javára, de az idén nem is emelik azt.

Markus Söder végül azzal zárta a beszédét: aki gyorsan előrefut, az felbukhat.

Bajorországban a fertőzés reprodukciós rátája jóval 1 alatt van, vagyis a járvány lelassult, miközben Németország egyes területein még átlagon felül nő a fertőzöttek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
×
×
×
×