INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

németország

maszk

egészségügy

koronavírus

A fertőzésveszély elkerüléséhez biztonságosnak tartott távolságot betartva élvezik a tavaszi napsütést egy berlini park látogatói a koronavírus-járvány idején, 2020. április 22-én.

Koronavírus-járvány: döntő határon billeg Németország

Infostart / MTI

Az összes német tartományban maszkviselési kötelezettséget vezetnek be a koronavírus-járvány miatt, a sor szerdán vált teljessé. Figyelmeztette a döntéshozókat és a lakosságot a Robert Koch országos közegészségügyi intézet.

Szerdán döntött a cseppfertőzéssel terjedő vírus átadásának akadályozását szolgáló szabály bevezetéséről a legnépesebb tartomány, a 18 millió lakosú Észak-Rajna-Vesztfália kormánya, és másik négy tartomány vezetése. Tizenegy tartományban már korábban döntöttek a járványlassító intézkedések fokozatos lazítását kiegészítő óvintézkedésről.

A kötelezettség az ország legnagyobb részén április 27-től érvényes. A szájat és az orrot takaró maszk - vagy sál, kendő, egyéb házilagos készítésű vagy kisipari gyártású alkalmatosság - viselése a közösségi közlekedésben és a kiskereskedelmi üzletekben kötelező.

A tartományi kormányok vezetői rendre hangsúlyozzák, hogy a március közepén bevezetett korlátozásokkal sikerült lassítani a vírus terjedését, de

a veszély nem múlt el, a járványhelyzet törékeny,

ezért csak a maszkviselési kötelezettséggel és a fertőzéshigiéniai szabályok következetes betartásával együtt lehet ismét szélesebb teret engedni a társadalom és a gazdaság működésének.

Ugyancsak érvényben marad a társas távolságtartás szabálya, ami a német tartományokban szokásos meghatározás szerint azt jelenti, hogy mindenki legfeljebb egy további emberrel tartózkodhat együtt a lakásán kívül, vagy azokkal, akikkel közös háztartásban él, és a többiektől legalább másfél méter távolságot kell tartani.

Tartós veszélyre figyelmeztet a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) is, számításaik szerint

Németország továbbra is a járvány erősödése és lassú lecsengése közötti határon áll.

Ezt jelzi, hogy a vírus reprodukciós rátája (R0) - amely megmutatja, hogy egy fertőzött átlagosan mennyi embernek adja tovább a kórokozót - változatlanul 0,9, vagyis majdnem minden fertőzött megfertőz még valakit.

A szövetségi kormány és a tartományi kormányok megállapodása szerint kéthetente értékelik a járványhelyzet alakulását, és döntenek a további teendőkről. A legutóbbi tanácskozást április 15-én tartották, a következő április végén lesz.

A RKI adatai szerint az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) szerdáig országszerte 145 694 ember szervezetében mutatták ki, ami 2237 esettel több az egy nappal korábbinál.

A gyógyultnak minősülő, vagyis azon igazolt fertőzöttek száma, akik már átestek a fertőzésen, 4200-zal 99 400-ra emelkedett.

A Covid-19 betegségben 4879 igazolt fertőzött halt meg, ez 281-gyel haladja meg az egy nappal korábbit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/dpa/Kay Nietfeld
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018