INFORÁDIÓ
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta

olaszország

koronavírus

lombardia

orvos

Franco Rivolli velencei illusztrátor felnagyított alkotása, amin egy orvos látható angyalszárnyakkal a hátán, karjában Olaszországgal egy bergamói kórház falán 2020. március 16-án. A képfeliraton megköszönik az egészségügyi dolgozók munkáját. A legutóbbi adatok szerint Olaszországban az utóbbi huszonnégy órában 368-an haltak meg, és 2853 volt az új fertőzöttek száma.

Annyira rossz a helyzet, a nyugdíjas orvosokat is visszahívják Lombardiában

Infostart / MTI

Minden rendelkezésre álló orvos, ápoló és egészségügyben dolgozó személy szolgálatba állását szorgalmazta Attilio Fontana, az északnyugat-olaszországi Lombardia elnöke szerdán, miután a tartományban az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) diagnosztizált betegeinek száma megközelítette a határértéket, amelyet a helyi egészségügyi rendszer el tud bírni.

Attilio Fontana a közösségi oldalán közölt videóüzenettel mozgósította a tartomány orvosait.

Arra kért minden orvost és ápolót, aki az utóbbi két évben ment nyugdíjba, azonnal jelentkezzen a lombardiai egészségügyi rendszernél.

Hasonlóképpen felhívást intézett a magánklinikákon, magánrendelőkben dolgozó orvosokhoz, egészségügyi személyzethez, hogy álljanak a közkórházak rendelkezésére. Hangsúlyozta, az anaszteziológus szakorvosok most nem jelenthetnek hiányzást, még akkor sem, ha már nem gyakorolják aktívan munkájukat.

"Nyújtsatok segítséget!" - szólt Lombardia kormányzójának felhívása. Külön email-címet hoztak létre, amelyen az orvosok jelentkezhetnek.

A legutolsó, kedd esti adatok szerint az Olaszországban diagnosztizált több mint 31 ezer fertőzöttből több mint 16 ezret a kiemelt gócpont Lombardiában tartanak nyilván. Számuk szerdán - az eddigi adatok szerint - tovább emelkedett mintegy 1500 új fertőzőttel, vagyis megközelítette a 20 ezret. Giulio Gallera jóléti tanácsos korábbi kijelentései szerint ez a felső határérték, amit a tartomány egészségügyi ellátási rendszere el tud bírni. A diagnosztizált betegek több mint felét kezelik kórházban.

A legkritikusabb helyzet jelenleg a Milánótól hatvan kilométerre található Bergamo városában van, ahol a lombardiai halottak 27 százalékát regisztrálták.

A bergamói központi kórház előtt tábori kórházat állítottak fel 250 beteg ellátására, amelyet az olasz fegyveres erők alpesi vadászezrede orvosai és egészségügyi személyzete működtet. A kórház papja elmondta, az elhunytakért telefonon keresztül imádkozik a családtagokkal, mivel nincsen más lehetőség. Lombardiában minden ötödik háziorvos megbetegedett, Olaszországban az eddig megbetegedett kórházi orvosok és ápolók száma túllépte a kétezret. Az első nagy járványkórházat a milánói vásártéren építik, és további kettőt készítenek felállítani.

Attilio Fontana kijelentette, minden eszközzel azon dolgoznak, hogy az egymilliós Milánó városát a járvány megkímélje. Nyomatékosan arra kérte a tartomány lakosait, maradjanak otthon. Adatai szerint még mindig túl sokan, a lombardiaiak 43 százaléka mozog az utcákon. "Ne kényszerítsetek erősebb módszerekre!" - jelentette ki a kormányzó arra utalva, hogy szükség esetén kész tovább szigorítani az eddigi mozgáskorlátozó intézkedéseket, "ha kell, a fegyveres erők katonáinak bevetésével".

Az olasz közszolgálati televízió szerdán közölte, hogy a római kormány a korábban április 3-ig bevezetett országos "karantén" meghosszabbítására készül.

Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno
A címlapról ajánljuk

Rusvai Miklós rendet vág

Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt? Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret...
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018