eur:
393.15
usd:
366.96
bux:
66537.27
2024. április 25. csütörtök Márk

Ezermilliárdokkal harcolnak a víruskárok ellen

Az olasz után itt a brit és az újabb spanyol gazdaságélénkítő csomag, amely a koronavírus-járvány hatásait igyekszik tompítani.

A brit kormány 330 milliárd font (126 ezer milliárd forint) értékű pénzügyi segítséget nyújt az új típusú koronavírus okozta járvány miatt bajba került üzleti vállalkozásoknak, mindenekelőtt hitelgaranciák formájában - közölte kedd este Rishi Sunak brit pénzügyminiszter.

A segélycsomag a brit hazai össztermék (GDP) 15 százalékával egyenlő.

Madridban is léptek

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére újabb, ezúttal 200 milliárd euró értékű intézkedéscsomagot fogadott el a kormány. Hangsúlyozta: a spanyol bruttó hazai termék (GDP) mintegy 20 százalékának megfelelő összeg mozgósításával a kormánynak az a célja, hogy "társadalmi és gazdasági pajzsot" teremtsen, valamint, hogy "az átmeneti krízisnek" ne legyen tartós hatása.

Az első mérföldkőnek a termelés zuhanását és a munkahelyek csökkenésének megállítását nevezte.

Az intézkedések a családok, a munkavállalók, az egyéni vállalkozók, a cégek és koronavírus-kísérletek támogatására irányulnak.

600 millió eurót különítenek el az alapvető szociális ellátásokra, különös tekintettel az idős és kiszolgáltatott emberekre, így amíg tart a járvány okozta krízis nem lehet kikapcsolni a víz, az áram, a gáz és a telekommunikációs szolgáltatásokat a rászorulóknál.

"Nem lesz kilakoltatás" - jelentette ki Pedro Sánchez. A kormány egy havi jelzáloghitel fizetési moratóriumot rendelt el azok esetében, akik munka nélkül maradnak, vagy bevételeik csökkennek a járvány miatt.

Az elfogadott rendeletben 100 milliárd euró értékű állami garanciakeret nyitnak a cégek számára, hogy biztosítsák a működésükhöz szükséges likviditást a krízis alatt.

Megváltoztatják az úgynevezett ideiglenes munkanélküliség feltételrendszerét, így a nehéz helyzetbe került vállalatok elbocsátás helyet átmenetileg szüneteltethetik dolgozóik munkaviszonyát, akik viszont akkor is jogosultak lesznek a munkanélküli ellátásra, ha egyébként a feltételeknek nem felelnek meg.

A járványidőszakban a dolgozónak lehetőségük lesz kérniük a munkaidő csökkentését anélkül, hogy azzal felmondásukat kockáztatnák.

A spanyol kormány ezeken túl 30 millió eurót fordít a koronavírus-kutatásokra és a védőoltás-kísérletekre.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×