eur:
396.36
usd:
370.72
bux:
70378.92
2024. június 23. vasárnap Zoltán
A gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletember a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: Jakub Gavlák

Lecsapott a különleges alakulat, bírák csuklóján kattant a bilincs Szlovákiában

Több helyszínen razziázott, és 13 bírót és más foglalkozású embereket vett őrizetbe szerdán a szlovák rendőrség különleges alakulatának (NAKA) Köd nevű csoportja.

Ez az egység a több súlyos bűncselekménnyel - köztük a két évvel ezelőtti újságíró-gyilkosság megrendelésével - vádolt Marián Kocner egyik bűnügyében vizsgálódik. Kocner ellen a NAKA bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított.

A Vihar fedőnevű akció részleteiről a szlovák rendőrség annyit közölt, hogy az őrizetbe vettek között a 13 bírón kívül még egy volt bírónő, egy csődgondnok, egy ügyvédnő és két további személy szerepel. Az őrizetbe vettek ellen az igazságszolgáltatás akadályozásának, illetve a bíróságok függetlensége befolyásolásának alapos gyanújával indítottak eljárást.

Szlovák sajtóértesülések szerint az őrizetbe vettek között van a legfelsőbb bíróság alelnöknője, illetve az igazságügyi tárca egyik volt államtitkára, Monika Jankovská is. Sajtóinformációk szerint Jankovská a nagyvállalkozó Kocnerrel, annak egyik peres ügyével - egy rendkívül nagy összegű váltóhamisítással - összefüggésben váltott üzeneteket.

Az őrizetbe vételeket végrehajtó rendőrségi csoport az úgynevezett Threema-ügyet vizsgálja, amelynek központi szála, hogy Kocner állítólag több közszereplővel, köztük bírákkal is kapcsolatot tartott a Threema nevű, kódolt üzenetváltást lehetővé tévő alkalmazáson keresztül.

Marián Kocner ellen a NAKA szerdán bírók megvesztegetésének gyanújával is eljárást indított. A nagyvállalkozó - aki ellen több fajsúlyos, főként gazdasági jellegű bűnügyben is eljárás folyik - a mostani eljárás tekintetében egyelőre elutasította a vallomástétel lehetőségét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.24. hétfő, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanár
Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Hatalmas tömeg tüntet Izraelben, új módon használhatják az ukránok a Patriot rendszereket - Háborús híreink vasárnap

Több szövetségesnél is kicsaphatja a biztosítékot, hogy Ukrajna alkalmazhatja az amerikai gyártmányú Patriot légvédelmi rakétarendszereket, hiszen mostantól nemcsak az orosz rakétatámadások ellen, hanem az országot célba vevő ellenséges repülőgépek megsemmisítésére is használhatják. Izraelben tegnap este hetven helyszínen követeltek túszalkut, fegyverszünetet és kormányváltást a tömegtüntetéseken részt vevők. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×