eur:
392.86
usd:
368.21
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása

Hétfő délelőtt elkezdődött a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatott főtárgyalás. Az egyik vádlott több vádpontban is bűnösnek vallotta magát. A Bazini Specializált Büntetőbíróságra a vádlottak mellett több mint száz újságíró érkezett a világ minden tájáról, hogy figyelemmel kísérjék Szlovákia újkori történelmének legnagyobb érdeklődésre számot tevő igazságügyi perét.

A hétfőn kezdődött főtárgyalásra közel két évvel a kettős gyilkosság elkövetése után került sor. Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték le saját családi házukban, a Galánta melletti Nagymácsédon.

A tárgyalás elején a bírónő felajánlotta a négy vádlottnak a vádalku lehetőségét, azzal azonban egyikük sem kívánt élni.

Ezt követően az ügyész felolvasta a vádat, amely szerint Ján Kuciak tényfeltáró újságírónak azért kellett meghalnia, mert munkássága során Marián Kočner nagyvállalkozó gazdasági csalásait tárta fel. A vád szerint Kočner volt a megbízó, a Révkomáromban élő Alena Zsuzsová felkérésére pedig Andruskó Zoltán közvetítette a gyilkosság megrendelését a gútai Szabó Tamásnak és Miroslav Marčeknek. Cserébe Andruskónak azt ígérték, hogy elengedik 20 ezer eurós tartozását, és további 50 ezer eurót kap.

Az ügyész után a vádlottak jogi képviselői kaptak szót. Zsuzsová védelme szerint érthetetlen, hogy a sajtó több nyomozási fázist is előre ismert. A védelem szerint nincs olyan bizonyíték, amely egyértelművé tenné, hogy Zsuzsová a Kuciak-gyilkosság megrendelője. Alena Zsuzsová ellen vallott korábban Andruskó Zoltán, aki vádalkut kötött az ügyésszel, és már megkezdte 15 éves börtönbüntetését. A vádlottak jogi képviselői szerint Andruskó Zsuzsová ellen tett vallomása azonban nem megbízható.

Ezt követően a sértettek képviselői kaptak szót. A Kuciak-család, valamint Zlatica Kušnírová, Martina Kušnírová édesanyja 1 millió eurós kártérítést követel, valamint a temetések költségeinek megtérítését.

Alena Zsuzsová továbbra is tagadta bűnösségét, Szabó Tamás nem kívánt nyilatkozni, Marián Kočner pedig kijelentette: a gyilkosság ügyében nem bűnös, azonban bűnösnek vallotta magát illegális fegyverkezés vádjában. Miroslav Marček ugyanakkor bűnösnek vallotta magát a Kuciak-gyilkosság mellett tiltott fegyverkezés vádjában is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×