INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 8. szombat
László

ján kuciak

gyilkosság

szlovákia

per

Az ügy iratai a bazini bíróság tárgyalótermében 2019. december 19-én, amikor megkezdődik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.

Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása

Hétfő délelőtt elkezdődött a szlovák oknyomozó újságíró, Ján Kuciak és jegyese, Martina Kušnírová meggyilkolása ügyében folytatott főtárgyalás. Az egyik vádlott több vádpontban is bűnösnek vallotta magát. A Bazini Specializált Büntetőbíróságra a vádlottak mellett több mint száz újságíró érkezett a világ minden tájáról, hogy figyelemmel kísérjék Szlovákia újkori történelmének legnagyobb érdeklődésre számot tevő igazságügyi perét.

A hétfőn kezdődött főtárgyalásra közel két évvel a kettős gyilkosság elkövetése után került sor. Ján Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték le saját családi házukban, a Galánta melletti Nagymácsédon.

A tárgyalás elején a bírónő felajánlotta a négy vádlottnak a vádalku lehetőségét, azzal azonban egyikük sem kívánt élni.

Ezt követően az ügyész felolvasta a vádat, amely szerint Ján Kuciak tényfeltáró újságírónak azért kellett meghalnia, mert munkássága során Marián Kočner nagyvállalkozó gazdasági csalásait tárta fel. A vád szerint Kočner volt a megbízó, a Révkomáromban élő Alena Zsuzsová felkérésére pedig Andruskó Zoltán közvetítette a gyilkosság megrendelését a gútai Szabó Tamásnak és Miroslav Marčeknek. Cserébe Andruskónak azt ígérték, hogy elengedik 20 ezer eurós tartozását, és további 50 ezer eurót kap.

Az ügyész után a vádlottak jogi képviselői kaptak szót. Zsuzsová védelme szerint érthetetlen, hogy a sajtó több nyomozási fázist is előre ismert. A védelem szerint nincs olyan bizonyíték, amely egyértelművé tenné, hogy Zsuzsová a Kuciak-gyilkosság megrendelője. Alena Zsuzsová ellen vallott korábban Andruskó Zoltán, aki vádalkut kötött az ügyésszel, és már megkezdte 15 éves börtönbüntetését. A vádlottak jogi képviselői szerint Andruskó Zsuzsová ellen tett vallomása azonban nem megbízható.

Ezt követően a sértettek képviselői kaptak szót. A Kuciak-család, valamint Zlatica Kušnírová, Martina Kušnírová édesanyja 1 millió eurós kártérítést követel, valamint a temetések költségeinek megtérítését.

Alena Zsuzsová továbbra is tagadta bűnösségét, Szabó Tamás nem kívánt nyilatkozni, Marián Kočner pedig kijelentette: a gyilkosság ügyében nem bűnös, azonban bűnösnek vallotta magát illegális fegyverkezés vádjában. Miroslav Marček ugyanakkor bűnösnek vallotta magát a Kuciak-gyilkosság mellett tiltott fegyverkezés vádjában is.

Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlák

Kapcsolódó hang

Elkezdődött a Kuciak-gyilkosság főtárgyalása
 
A címlapról ajánljuk

Meghalt Reigl Judit

A Kossuth-díjas, Franciaországban élő festőművészt 97 éves korában érte a halál....
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018