INFORÁDIÓ 
2020. április 7. kedd
Herman

jan kuciak

szlovákia

gyilkosság

Pozsony, 2018. március 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök lemondását ünneplik tüntetők, akik Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását követelik Pozsonyban 2018. március 16-án. A felirat jelentése: mindannyian Janért. (MTI/EPA/Christian Bruna)

Szlovákia a két évvel ezelőtti horrorra emlékezik

Ma két éve, hogy nagymácsédi családi házukban megölték Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát. A fiatal oknyomozó újságíróval a foglalkozása miatt végzett a bérgyilkos, jegyesének pedig azért kellett meghalnia, hogy ne legyen szemtanú. A történtek hatalmas változásokat indítottak el Szlovákiában.

Két évvel ezelőtt két ember tragédiája nyomán tíz- és százezrek vonultak az utcákra, hogy felháborodásuknak adjanak hangot. A tiltakozási hullám olyan erős volt, hogy az eseményekbe belebukott Robert Fico kormányfő, Robert Kaliňák belügyminiszter és Tibor Gašpar országos rendőrfőnök is. A közvélemény ugyanis erősen hajlott arra, hogy ők közvetve felelősek a történtekért.

A rendőrség viszonylag rövid idő múltán a gyilkosság végrehajtói, valamint a bűncselekmény elkövetésében közvetítői és megrendelői szerepet vállaló személyek nyomára bukkant, és alapos gyanú merült fel a felbujtó kilétét illetően is. Így mára eljutottunk odáig, hogy a Specializát Büntetőbíróság közel került a gyilkosságban érintett vádlottak perének lezárásához.

A gyilkosság elkövetésével vádolt Miroslav Marcek a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódik a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása.
MTI/EPA/Jakub Gavlák
A gyilkosság elkövetésével vádolt Miroslav Marcek a bazini jogi akadémia tárgyalótermében 2020. január 13-án, amikor folytatódott a Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnírová meggyilkolásának ügyében indított per tárgyalása. MTI/EPA/Jakub Gavlák

A közvetítő Andruskó Zoltán vádalkut kötött, és már elítélték 15 évre. Miroslav Marček beismerte, hogy ő követte el a kettős gyilkosságot. A Marčeket a tetthelyre szállító Szabó Tamás egyelőre tagad, Alena Zsuzsová és Marián Kočner nagyvállalkozó pedig megtagadta a vallomástételt.

A gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová nem beszél.
MTI/EPA/Jakub Gavlák
A gyilkosság megrendelésében közvetítéssel vádolt Alena Zsuzsová nem beszél. MTI/EPA/Jakub Gavlák

Az igazságszolgáltatás gépezete azonban egyelőre olajozottan működik. Ennek folytatását és a társadalom további megtisztulását várják azok is, akik ma országszerte kivonulnak az utcákra, hogy megemlékezzenek a két évvel ezelőtti tragédiáról, és nemet mondjanak a maffiával való összefonódásra, a korrupcióra és a szélsőségességre.

Kivezetik a bazini bíróság tárgyalóterméből a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletembert.
MTI/EPA/Jakub Gavlák
Kivezetik a bazini bíróság tárgyalóterméből a gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kocner szlovák üzletembert. MTI/EPA/Jakub Gavlák

Zuzana Čaputová köztársasági elnök a nagymácsédi ház előtt helyezett el koszorút, emlékeztetve arra, hogy a gyilkos és megbízói hiába próbálták elhallgattatni az igazságot, mert elszámolták magukat. „Amit nem fejezhetett be Ján Kuciak, befejezik mások” – fogalmazott az államfő.

Kora este Szlovákia több mint 50 városában tartanak nagygyűlést, és Prágában, Brünnben, valamint Bécsben is emlékeznek majd. A dél-szlovákiai városok közül Komáromban, Dunaszerdahelyen, Vágsellyén, Érsekújvárban, Léván, Rimaszombatban, Losoncon, Füleken, és Rozsnyón lesz megemlékezés.

A Kuciak-gyilkosságról és következményeiről az Infostart is részletesen beszámolt, ezeket a cikkeket ITT találja.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018