INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

marian kocner

ján kuciak

szlovák

gyilkosság

újságíró-gyilkosság

Nagymácséd, 2018. február 26.Rendőrök kettős gyilkosság helyszínét biztosítják Nagymácsédban (Velka Maca) 2018. február 26-án, miután az előző éjjel a falubeli otthonában megtalálták Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét. A bűntényt feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Lukás Grinaj)

Vallomások: azért kellett meghalnia a szlovák újságírónak, mert profi volt

Ján Kuciak elhallgattatására több befolyásos vállalkozónak, politikusnak, maffiatagnak lett volna oka, de közülük is kiemelkedett Marian Kočner. A két éve meggyilkolt szlovák tényfeltáró újságíró volt munkatársai valamennyien egyetértettek ebben, amikor tanúvallomást tettek a bíróságon. A Ján Kuciak által leleplezett csalások értéke több száz millió euróban volt mérhető.

A Specializált Büntetőbíróság bazini épületében zajló gyilkossági per ezúttal is óriási médiaérdeklődés mellett zajlott. Az ötödik tárgyalási nap azonban eltért a többitől, hiszen ezúttal nemcsak a sajtó képviselőinek fenntartott padsorokban, hanem a tanúk padján is újságírók jelentek meg.

„Ján Kuciak a modern oknyomozó újságírás kiemelkedő alakja volt. Tevékenységének köszönhetően a nyilvánosan hozzáférhető információ- és adathalmazban megtalálta az összefüggéseket” – mondta róla a bíróságon főnöke, az aktuality.sk portáltól.

„Kuciak tevékenysége a szervezett bűnözés leleplezésére irányult, s ezzel sokszor a rendőrség munkáját helyettesítette”

– fogalmazott Peter Bárdy. Ján Kuciak figyelme azért irányult Marián Kočnerre, mert ő volt a szerkesztőség legrátermettebb tagja, aki a gazdasági bűnözés leleplezésében élen járt” – tette hozzá a hírportál főszerkesztője.

Nemcsak Marian Kočner volt azonban az egyetlen, akinek kétes ügyeivel Ján Kuciak intenzíven foglalkozott. Felettesei főleg akkor lettek idegesek, amikor az olasz Vadala családról, a Bonul őrző-védő szolgálatról vagy a szintén kétes hírű Bödör családról kezdett írni. Igazából azonban akkor kezdtek el félni, amikor Marian Kočner felhívta, és megfenyegette őt. Nem sokkal korábban ugyanis Ján Kuciak egy sajtótájékoztatón bebizonyította, hogy képes megfejteni a jól leplezett gazdasági csalásait.

Az aktuality portál oknyomozó csoportjának vezetője, Marek Vagovič a bíróság előtt kijelentette, hogy szerinte

Marian Kočnernek nyomós oka volt megrendelni Ján Kuciak meggyilkolását.

A cikkei alapján ugyanis 2017-ben több bűnvádi eljárás indult, amelyek veszélyeztették Kočner addigi érinthetetlenségét és mintegy százmillió eurós üzleti érdekeltségét. Marek Vagovič ennek ellenére azt mondta, hogy Ján Kuciak nem volt elfogult Marian Kočnerrel szemben, és intenzíven érdeklődött más Smer-közeli oligarchák és tárcavezetők üzleti tevékenysége iránt is, legyen szó akár Ján Počiatek akkori pénzügy- vagy Robert Kaliňák belügyminiszterről.

A keddi tanúvallomásokat csak Szabó Tamás hallgatta végig a vádlottak padján, mert a másik három vádlott – köztük Kočner – kérte, hogy távollétükben folytatódjon a tárgyalás.

Nyitókép: MTI/TASR/Lukás Grinaj
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018