eur:
394.12
usd:
364.92
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Jó esélye van a pápa budapesti látogatásának

"Előrehaladott fázisban" van Ferenc pápa budapesti látogatásának szervezése - erősítette meg Francesco Antonio Grana olasz Vatikán-szakértő, újságíró.

Francesco Antonio Grana úgy értesült, hogy a szentszéki államtitkárságon már folyik az egyházfő útjának előkészítése a szeptemberben Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

"Nem arról van csupán szó, hogy megkezdődött a pápai látogatás előkészítése, ennél sokkal előrehaladottabb fázisba lépett a budapesti látogatás"

- fejtette ki az Il Fatto Quotidiano olasz napilap Vatikánnal foglalkozó újságírója, akiről köztudott, hogy magas szintű és jól értesült vatikáni forrásokkal rendelkezik.

Grana korábban Twitter-fiókján a szeptember 20-i dátumot is megjelölte, vagyis Ferenc pápa a NEK zárómiséjére érkezhet Budapestre.

"Kétnapos lesz a pápai látogatás"

- tette hozzá Francesco Antonio Grana az MTI-nek.

Úgy vélte, sokáig bizonytalan volt, hogy a NEK-re személyesen az egyházfő látogat-e el, vagy esetleg egy őt képviselő pápai legátus lesz jelen. Francesco Antonio Grana kijelentette,

Áder János államfő február 14-i vatikáni látogatása, majd Erdő Péter bíboros, prímás szentszéki egyeztetései hoztak fordulatot,

mivel ezt követően a Szentszék eldöntötte, hogy személyesen Ferenc pápa látogat el a budapesti egyházi eseményre.

A Vatikán-szakértő hangsúlyozta, hogy a hivatalos bejelentést a Vatikán részéről "mielőbb" várja. Hozzátette, hogy szeptember messze van még, és nagyon sok függ a tömegeseményeket is befolyásoló koronavírus-helyzettől is Olaszországban éppúgy mint a világ többi részén.

Más vatikáni források úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a Szentszék "nem kedveli", ha jelentős eseményeket újságírók "röppentenek fel", megelőzve a hivatalos csatornákat.

Ferenc pápa több külföldi látogatása alkalmával is megtörtént, hogy a Vatikán azért késleltette a hivatalos közlést, mivel az olasz sajtó túl korán nyilvánosságra hozta a pápai úttal kapcsolatos információkat. Emlékeztettek, hogy az egyházfő minden útját úgynevezett "bejárás" előzi meg, vagyis a Vatikán képviselői, többek közt a pápai állam biztonsági emberei, végig ellenőrzik a tervezett látogatás helyszíneit.

Áder János államfő február 14-én a Vatikánban a közmédiának nyilatkozva számolt be arról, hogy Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A köztársasági elnök akkor elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13-20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson.

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban.

Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×