INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

ferenc pápa

budapest

nemzetközi eucharisztikus kongresszus

Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt.

Jó esélye van a pápa budapesti látogatásának

Infostart / MTI

"Előrehaladott fázisban" van Ferenc pápa budapesti látogatásának szervezése - erősítette meg Francesco Antonio Grana olasz Vatikán-szakértő, újságíró.

Francesco Antonio Grana úgy értesült, hogy a szentszéki államtitkárságon már folyik az egyházfő útjának előkészítése a szeptemberben Budapesten tartandó 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK).

"Nem arról van csupán szó, hogy megkezdődött a pápai látogatás előkészítése, ennél sokkal előrehaladottabb fázisba lépett a budapesti látogatás"

- fejtette ki az Il Fatto Quotidiano olasz napilap Vatikánnal foglalkozó újságírója, akiről köztudott, hogy magas szintű és jól értesült vatikáni forrásokkal rendelkezik.

Grana korábban Twitter-fiókján a szeptember 20-i dátumot is megjelölte, vagyis Ferenc pápa a NEK zárómiséjére érkezhet Budapestre.

"Kétnapos lesz a pápai látogatás"

- tette hozzá Francesco Antonio Grana az MTI-nek.

Úgy vélte, sokáig bizonytalan volt, hogy a NEK-re személyesen az egyházfő látogat-e el, vagy esetleg egy őt képviselő pápai legátus lesz jelen. Francesco Antonio Grana kijelentette,

Áder János államfő február 14-i vatikáni látogatása, majd Erdő Péter bíboros, prímás szentszéki egyeztetései hoztak fordulatot,

mivel ezt követően a Szentszék eldöntötte, hogy személyesen Ferenc pápa látogat el a budapesti egyházi eseményre.

A Vatikán-szakértő hangsúlyozta, hogy a hivatalos bejelentést a Vatikán részéről "mielőbb" várja. Hozzátette, hogy szeptember messze van még, és nagyon sok függ a tömegeseményeket is befolyásoló koronavírus-helyzettől is Olaszországban éppúgy mint a világ többi részén.

Más vatikáni források úgy nyilatkoztak az MTI-nek, hogy a Szentszék "nem kedveli", ha jelentős eseményeket újságírók "röppentenek fel", megelőzve a hivatalos csatornákat.

Ferenc pápa több külföldi látogatása alkalmával is megtörtént, hogy a Vatikán azért késleltette a hivatalos közlést, mivel az olasz sajtó túl korán nyilvánosságra hozta a pápai úttal kapcsolatos információkat. Emlékeztettek, hogy az egyházfő minden útját úgynevezett "bejárás" előzi meg, vagyis a Vatikán képviselői, többek közt a pápai állam biztonsági emberei, végig ellenőrzik a tervezett látogatás helyszíneit.

Áder János államfő február 14-én a Vatikánban a közmédiának nyilatkozva számolt be arról, hogy Magyarországi látogatásra hívta Ferenc pápát a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus alkalmából. A köztársasági elnök akkor elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13-20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson.

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban.

Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018