INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

koronavírus

olaszország

németország

Olaszországból hazatért utas testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülőtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenőrzik az utasok testhőmérsékletét.

Világszerte terjed a járvány, Európában újabb országokban jelent meg a vírus

Infostart / MTI

Több mint 80 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus világszerte, a COVID-19 néven ismert kórokozónak összesen 2700 halálos áldozata van az Egészségügyi Világszervezet keddi összesítése szerint.

A vírus kedden több európai országban - Spanyolországban, Ausztriában, Horvátországban és Svájcban - is megjelent. A Spanyolországhoz tartozó Tenerifén egy szállodában több száz embert helyeztek karantén alá, miután fertőzöttnek találtak egy Lombardiából érkezett vendéget. Az olasz orvost és feleségét egy kórházban ápolják. Spanyolországban eddig négy fertőzés ismert, az olasz orvos, egy brit és egy német turista a Kanári-szigeteken és Mallorcán, egy helyi lakos pedig Barcelonában.

A tenerifei szállodában magyarok is tartózkodnak, a számuk még nem ismert

- közölte kedden Budapesten Magyarország tiszteletbeli konzuljára hivatkozva Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára. Nem tapasztalható pánik Tenerife déli részén - nyilatkozta az MTI-nek egy névtelenséget kérő, az érintett szállodától néhány kilométerre élő fiatal magyar nő. Beszámolója szerint maszkot viselő rendőrök sokasága vette körbe a szállodát, akik távozásra szólítják fel az ott bámészkodókat, a lezárás ugyanakkor csak a szálloda közvetlen környezetét érinti. A helyiek úgy tudják, hogy ezer embert helyeztek karanténba. Az államtitkár elmondta azt is, hogy

újabb magyar kerül kórházi karanténba Budapesten koronavírus esetleges gyanúja miatt kedden.

A magyar kamionsofőr Lombardiában járt, nem lázas, de nem érzi jól magát. A kamionsofőrt a mentőszolgálat már felvette, és kórházba szállítja, két hétig karanténban lesz - közölte Menczer Tamás. Hozzátette: az olasz tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint nincs magyar az olaszországi fertőzöttek között.

Ausztriában is vizsgálnak egy magyart

Egy Bécsben élő magyar nő került kórházba az osztrák fővárosban koronavírus gyanújával. Az M1 aktuális csatorna Híradója riporterének elmondta, hogy

január vége óta folyamatosan járta Európát. Legutóbb Velencében volt,

onnan vonattal utazott haza az osztrák fővárosba, azóta azonban nem érzi jól magát; belázasodott, ezért felhívta a koronavírussal kapcsolatos ügyeleti telefonszámot. Miután elmondta tüneteit, azonnal kórházba szállították. Ausztriában egyébként 59 kórház rendelkezik a koronavírusos esetek ellátásához szükséges felszereltséggel az osztrák egészségügyi minisztérium kedden közzétett listája szerint.

A pápa nem húz maszkot

Újabb négy ember halt meg az új típusú koronavírus-fertőzés miatt Észak-Olaszországban kedden, így tizenegyre emelkedett a betegségben elhunytak száma. 80-as éveikben járó emberekről van szó. A legfrissebb adatok szerint 322-re emelkedett a fertőzöttek száma. A hétfő esti jelentések még hét halálos áldozatról és 222 megbetegedettről szóltak.

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter közölte:

az Olaszországgal szomszédos államok nem zárják le határaikat.

"Megállapodtunk, hogy nyitva tartjuk a határokat, mert azok lezárása aránytalan és nem hatékony intézkedés lenne jelen pillanatban" - mondta Speranza, miután uniós egészségügyi miniszterekkel találkozott.

A Vatikán bejelentette, hogy

Ferenc pápa nem halasztja el a hagyományos hamvazószerdai szertartásokat, és semmilyen óvintézkedést nem használ a hívőkkel szemben.

Az olasz parlamentben viszont bevezették a képviselők és szenátorok testhőmérséklet-mérését, amit az egészségügyi miniszter túlzásnak nevezett.

Válságstáb Horvátországban

Andrej Plenkovic horvát kormányfő kedden, a koronavírussal foglalkozó válságstáb zágrábi ülését követően bejelentette, hogy

az első horvátországi fertőzött egy fiatal férfi, aki február 19-e és 21-e között Milánóban tartózkodott.

Vili Beros horvát egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a férfit jelenleg egy zágrábi kórház fertőzőosztályán tartják karanténban, az állapota kielégítő. Horvátország hétfőn fokozott készenléti állapot vezetett be a koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt.

Németország és Svájc

Kimutatták két újabb embernél a koronavírus-fertőzést kedden Németországban két olyan tartományban, amelyet eddig nem érintett a járvány.

A Stuttgart melletti Göppingen járásban élő 25 éves férfi az észak-olaszországi Milánóban, a koronavírus-járvány európai gócpontjának térségében járt.

Az influenzáéhoz hasonló tünetek miatt fordult orvoshoz. A fiatalember megbetegedése az első eset Baden-Württemberg tartományban, és az első olyan eset Németországban, amely nem a járvány kínai gócpontjából, Vuhanból hazaszállított emberek körében fordult elő, és nincs összefüggésben a Webasto nevű bajor cégnél kimutatott fertőzéssel sem.

Több hírportál jelentette, hogy Észak-Rajna-Vesztfáliában is találtak egy fertőzöttet. Az illető az Erkelenz nevű településen él, egy házaspár egyik tagja. Mindkettejüket a düsseldorfi egyetemi klinikára szállították. Az nem ismert, hogy melyikük fertőződött meg.

Németországban eddig 16 koronavírus-fertőzést regisztráltak. A Vuhanból hazaszállítottak körében két embernél mutatták ki a vírust, a többi 14 eset mind az első németországi fertőzéssel kapcsolatos, amely egy vállalati továbbképzésén történt a Webasto München melletti székhelyén januárban. A céges tanfolyamon egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársra. A fertőzöttek többségét időközben gyógyultnak nyilvánították és hazabocsátották.

Svájcban is találtak az új típusú koronavírussal fertőzött személyt. Az RTS televízió szerint az Olaszországgal határos Ticino kantonban van az érintett.

Ázsia

A héten mindenképpen meg kell állítani az új koronavírus járványát Dél-Koreában, már nem elég, hogy esetleg "katasztrófa sújtotta övezetté" nyilvánítják a Szöultól 300 kilométerrel délkeletre lévő Tegú várost, ahol a fertőzés gyorsan terjedt az utóbbi napokban - jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai elnök kedden a városban. Keddre 84 új esettel már 977-re nőtt a fertőzöttek száma az országban.

Iránban három új halálos áldozata van a kórnak, Irakban egy négytagú család fertőződött meg a vírussal Kirkukban, akik korábban Iránban jártak.

Nagyrészt az új típusú koronavírus-járvány kiindulópontjának számító, közép-kínai Vuhan városra korlátozódott a vírus terjedése. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság hétfő éjfélig 508 új fertőzöttről számolt be, közülük 464-et jelentettek Vuhanból, és mindössze kilencet a városnak helyet adó Hupej tartományon kívülről. A fertőzöttek száma ezzel Kínában 77 658-re emelkedett. A járvány immár 2663 életet követelt az ország szárazföldi részén. A gyógyultak száma ugyaneddig 27 ezer fölé emelkedett.

A WHO kínai misszióvezetője szerint a világ "egész egyszerűen nem készült fel", hogy szembeszálljon az új koronavírussal. Bruce Aylward, aki Kínából tért vissza, a WHO genfi székhelyén nagyra értékelte viszont a kínai hatóságoknak a járvány megfékezésére tett erőfeszítéseit.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018