eur:
394.89
usd:
363.21
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A német légierő A310-es repülőgépe mintegy 140 Kínából kimenekített német állampolgárral a fedélzetén leszáll a frankfurti repülőtérre 2020. február 1-jén. Az embereket az orvosi vizsgálat után két hétre karanténba zárják. Az új koronavírus eddig csaknem 12 embert fertőzött meg Kínában, a halottak száma pedig elérte a 259-et Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
Nyitókép: MTI/EPA/Felipe Trueba

Koronavírus - Vannak fertőzöttek a Vuhanból hazaszállított németek között

A német légierő gépén 124 embert vittek haza, közülük kettőnél volt pozitív a koronavírus jelenlétét vizsgáló teszt, mindketten német állampolgárok, a frankfurti egyetemi klinikán helyezik el őket.

A Luftwaffe gépével 100 német, 22 kínai, egy amerikai és egy román állampolgár érkezett szombaton a frankfurti nemzetközi repülőtérre. Tizenegy embert rögtön az egyetemi klinikára szállítottak, egyiküket koronavírus fertőzés gyanúja miatt, a többit egyéb panaszok miatt. A Vuhanból érkezett csoportot karantén alá helyezik a Germersheim melletti légi támaszponton egy laktanyában.

Két hétig, a vírus lehető leghosszabb lappangási idejéig tartják elkülönítve őket. A részvétel közegészségügyi érdekből kötelező.

A laktanyában 128 szobát biztosítottak nekik, a Német Vöröskereszt (DRK) önkéntesei gondoskodnak róluk. A karanténban négy csoportba sorolják az embereket, a csoportok nem érintkezhetnek egymással. Ez a megoldás azt szolgálja, hogy ne mindenkit, hanem csak az emberek egynegyedét kelljen újabb két hétre elkülöníteni, ha felbukkan körükben a vírus. A germersheini tartózkodás költségeit a szövetségi kormány költségvetéséből fedezik. A Vuhan-Frankfurt repülőút költségeinek egy részét az utasoknak kell kifizetniük.

A Luftwaffe Airbus A310-es repülő az eredeti tervek szerint Moszkva érintésével tette volna meg a 11 órás utat. Azonban az orosz hatóságok megtagadták a leszállási engedélyt, így a Luftwaffe gépének Helsinkiben kellett megállnia tankolni. Annegret-Kramp Karrenbauer védelmi miniszter szombati tájékoztatóján elmondta, hogy Moszkva kapacitáshiánnyal indokolta a kérelem megtagadását. Hangsúlyozta, hogy a védelmi tárca a külügyminisztériummal együtt vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy milyen más okai lehettek még az orosz elutasításnak.

Előzőleg Németországban nyolc fertőzöttet találtak. Az esetek továbbra is Bajorország tartományra korlátozódnak, és összefüggésben állnak az első fertőzéssel,

amely a Webasto nevű autóipari beszállító cég egy továbbképzésén történt január 21-én a társaság központjában, a München melletti Stockdorfban.

A Webasto továbbképzésén egy kínai alkalmazottról terjedt át a vírus egy helyi munkatársa. A sanghaji nő németországi útja előtt meglátogatta szüleit Vuhan térségében. A továbbképzés idején tünetmentes volt. Szervezetében hazatérése után, január 26-án mutatták ki a vírust. Ez volt az első olyan eset, amikor a vírus Kínán kívül terjedt emberről emberre.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak. A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

A koronavírusról az Infostart valamennyi korábbi cikkét megtalálja ITT.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×