INFORÁDIÓ
2021. október 17. vasárnap
Hedvig

arab liga

közel-kelet

izrael

Arab Liga: ez túl nagy kompromisszum lenne a palesztinoktól

Arab Liga: ez túl nagy kompromisszum lenne a palesztinoktól

Infostart / MTI

Közleményben reagált az arab országokat tömörítő szervezet az izraeli és az amerikai felek által ismertetett közel-keleti rendezésre.

A Donald Trump amerikai elnök által bemutatott közel-keleti béketerv eltékozolja a palesztinok jogainak nagy részét, emellett a javaslat túl nagy kompromisszumot vár el tőlük - reagált a tervre szerdai közleményében Ahmed Abul Geit, az Arab Liga főtitkára.

A közlemény kiemelte, hogy a kedden ismertetett béketerv értelmében a palesztinoknak

le kellene mondaniuk több, jogosan őket illető földterületről,

hozzátéve, hogy a béketerv több pontja kivitelezhetetlen.

Az egyiptomi politikus leszögezte, hogy nyitottak minden komoly, a béke megteremtésére irányuló erőfeszítésre, ám hozzátette azt is, hogy az izraeli-palesztin rendezést e

két félnek kell

megvalósítania, nem egy harmadik akaratán múlik.

"Nem érhető el tartós és valódi béke az 1967 óta tartó izraeli megszállás elismerése nélkül, sem azáltal, hogy törvényesítjük ezt a megszállást" - áll továbbá a közleményben.

Abul Geit egyúttal hangsúlyozta: minden olyan tervnek, amely a rendezést célozza, a nemzetközi jogon kell alapulnia, és egyformán kell figyelembe vennie a felek érdekeit. Hozzátette, hogy a palesztin fél döntésének kulcsszerepe lesz a béketervvel kapcsolatos, egységes arab álláspont megfogalmazásában.

A liga szombaton Mahmúd Abbász palesztin elnök részvételével rendkívüli értekezletet tart, hogy megvitassa a Washingtonban bemutatott béketervet, amellyel kapcsolatban a palesztin fél máris bejelentette, hogy nem fogadja el.

A QNA katari állami hírügynökség szerdán arról tudósított, hogy Doha üdvözli Washingtonnak a rendezésre tett erőfeszítéseit, de leszögezi: a tartós béke feltétele a palesztin állam megalakulása, Kelet-Jeruzsálem fővárossal.

Katar, amely az Egyesült Államok régiós szövetségesének számít, korábban több alkalommal pénzügyi segítséget nyújtott a Hamász radikális palesztin szervezet ellenőrzése alatt álló Gázai övezetnek, és - Egyiptommal karöltve - közvetített a Hamász vezetése és az Izrael közti tűzszünetben is 2019 májusában.

A QNA közleménye hangsúlyozta a palesztin menekülteknek a visszatéréshez való jogát is, amelyet azonban a Trump-béketerv nem említ.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018