eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök felvázolja a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére irányuló amerikai kormányzati tervet a washingtoni Fehér Ház Keleti termében 2020. január 28-án.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Kétállami megoldást javasolt Donald Trump a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli kormányfővel közös sajtókonferencián vázolta az amerikai kormányzat elképzelését a palesztin-izraeli konfliktus rendezésére. A Hamász szerint a bejelentés agresszív, a Jeruzsálemre vonatkozó javaslat pedig "képtelenség". Az Arab Liga rendkívüli ülést tart.

Jeruzsálem Izrael egy és oszthatatlan fővárosa marad - jelentette ki Donald Trump, majd bejelentette: Washington nagykövetséget tervez nyitni Kelet-Jeruzsálemben is, amely a palesztinok fővárosa lesz. Az elnök ígéretet tett arra, hogy egyetlen palesztint sem fosztanak meg otthonától, nem költöztetnek el.

Trump arról beszélt, hogy az amerikai tervezet közvetlen tárgyalásokat irányoz elő a felek között, s ennek érdekében közös amerikai-izraeli munkacsoportot hívnak éltre. Arra nem tért ki, hogy ebben a munkacsoportban részt vesznek-e palesztin döntéshozók is.

Donald Trump elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett.

Az elnök úgy vélekedett, hogy a béketerv "nagyon hatékony" lépés a béke megteremtése felé. Leszögezte: ez a béketerv alapvetően különbözik a korábbi amerikai kormányzatok által előterjesztett béketervektől. Mint fogalmazott: a palesztinok megérdemlik a jobb élet lehetőségét.

A tervről Trump levelet küldött Mahmúd Abbásznak, a Palesztin Hatóság elnökének. Az amerikai elnök megjegyezte: sokat kell tenni a palesztinokért is, mert egyébként a béketerv "tisztességtelen lenne".

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kijelentette: kész a tárgyalásokra a palesztinokkal egy leendő palesztin államról. A palesztinoknak szerinte el kell ismerniük Izraelt "zsidó államként". Megjegyezte: a palesztin menekültek nem kapnak jogot arra, hogy visszatérjenek a mai Izrael területére.

Ariel, 2020. január 28.
Az Ariel zsidó telep a palesztinok lakta Ciszjordániában 2020. január 28-án. Donald Trump amerikai elnök ezen a napon ismertette az amerikai kormányzatnak az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló elképzelését Washintonban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében.
MTI/AP/Ariel Schalit
Az Ariel zsidó telep a palesztinok lakta Ciszjordániában 2020. január 28-án. A béketervvel Washington elismeri, hogy a palesztin területeken épült zsidó telepek Izrael részei. A ciszjordániai zsidó települések képviselői viszont elutasítják a tervet a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt. - mutatott rá Netanjahu. MTI/AP/Ariel Schalit

A kormányfő szerint stratégiai fontosságú az izraeli szuverenitás Ciszjordániában. Hangsúlyozta: az amerikai elnök elismerte annak fontosságát, hogy Izraelnek képesnek kell lennie önmaga védelmére a Jordán-völgyében és más vidékeken is. Netanjahu a bibliai nevén, Júdea és Szamária néven említette Ciszjordániát, A Jordán-folyó völgyét.

Végül úgy vélekedett: az új béketerv reális és esélyt nyújt a tartós béke megteremtésére. Leszögezte, hogy beleegyezett a palesztinokkal folytatandó tárgyalásokba, mert a Trump-tervet kiegyensúlyozottnak találja.

Abu Dis jeruzsálemi peremváros lesz a leendő palesztin állam fővárosa - jelentette ki Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a Donald Trump amerikai elnök nevével fémjelzett béketerv Fehér Ház-i előterjesztése után újságíróknak. Netanjahu kifejtette: ő javasolta Donald Trumpnak, hogy a leendő palesztin állam fővárosa a Jeruzsálem peremvárosa, Abu Dis legyen, s az amerikai elnök beleegyezett ebbe.

Ciszjorádiai telepesek: így inkább ne annektáljanak minket

A ciszjordániai zsidó települések képviselői elutasítják Donald Trump béketervét a palesztin állam létrehozásának ígérete miatt - jelentette az izraeli tizenhármas kereskedelmi televízió híradása szerdán.

"Ha ez az ára az izraeli fennhatóság kiterjesztésének a ciszjordániai településekre, akkor inkább lemondunk annektálásukról" - nyilatkozta egyik képviselőjük a televízióban.

"Nagyon zavarban vagyunk" - mondta David Elhajani, a ciszjordániai telepesek tanácsának vezetője a Jediót Ahronót című újság honlapjának, a ynetnek. "Nem tudunk egyetérteni egy olyan tervvel, amely magában foglalja egy palesztin állam létrehozását, hogy veszélyeztesse Izrael államát, és a jövőben jelentős veszélyt jelentsen" - tette hozzá.

Hamász: ez képtelenség

Donald Trump amerikai elnök bejelentései közel-keleti béketervére vonatkozóan "agresszívak", Jeruzsálemre vonatkozó javaslata pedig "képtelenség" - mondta kedden a Gázai övezetet uraló palesztin Hamász szervezet egyik tisztségviselője. "Jeruzsálem mindig is a palesztinok földje lesz... A palesztinok szembe fognak szállni ezzel az egyezséggel, és Jeruzsálem palesztin föld marad" - tette hozzá Számi Abu Zuhri.

Gáza, 2020. január 28.
Az amerikai és az izraeli zászlót megjelenítő posztereket égetnek a Donald Trump amerikai elnök béketerve ellen tüntető palesztinok Gáza városában 2020. január 28-án. A Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet vezetésével ezrek tüntettek az övezetben az amerikai kormányzatnak az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló elképzelése ellen, amelyet Trump ezen a napon ismertetett Washintonban Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő jelenlétében.
MTI/AP/Halil Hamra
A Gázai övezetet uraló Hamász radikális palesztin szervezet vezetésével több ezren tüntettek az övezetben az amerikai kormányzatnak az izraeli-palesztin konfliktus rendezésére irányuló elképzelése ellen, Trump és Netanjahu tájékoztatóját megelőzően. MTI/AP/Halil Hamra

Rendkívüli értekezletet tart az Arab Liga szombaton

Washington közel-keleti béketervének megvitatása ügyében a találkozót palesztin kérésre hívták össze, részt vesz rajta Mahmúd Abbász palesztin elnök is - közölte a pánarab szervezet főtitkára, Hosszam Zaki kedden, még mielőtt Donald Trump amerikai elnök bejelentette volna béketervét.

Az iszlám vallás szunnita ágának központi intézményeként kezelt egyiptomi al-Azhar egyetem és mecset nagyimámja, Ahmed el-Tajeb egy kairói nemzetközi konferencián kedden a palesztinokkal szemben eleve részrehajlónak minősítette Donald Trump kormányát, és megalázónak nevezte, hogy Trump az izraeli miniszterelnökkel jelenti be az új béketervet, arab és muzulmán résztvevők nélkül.

"Ők azok, akik felvázolják, megvitatják (...) és megoldják a mi problémáinkat. Egyetlen arab vahy muzulmán (résztvevő) nélkül" - mondta Ahmed el-Tajeb.

Teherán: ez büntetés a palesztinoknak

Az iráni elnök egyik tanácsadója szerint a kedden ismertetett amerikai béketerv csak büntetés a palesztinok számára, és nem más, mint Izrael és az Egyesült Államok megállapodása.

Ez egy megállapodás a cionista rendszer és Amerika között. A palesztinok közreműködése nincs napirenden. Ez nem béketerv, hanem a szankciók terve - írta egy üzenetben a tanácsadó.

Az iráni parlament elnöke már korábban, a terv ismertetése előtt az évszázad szemfényvesztésének nevezte azt. "Az Egyesült Államok hatalmas összeesküvést készített elő azért, hogy megalázza a muszlimokat" - jelentette ki kedden Ali Laridzsáni a törvényhozásban.

Jordánia veszélyes következményektől tart

A jordániai külügyminiszter attól tart, hogy veszélyes következményei lesznek, ha Izrael egyoldalú intézkedéseket hoz, amelyekkel az a célja, hogy "új realítások" érvényesüljenek az érintett helyszíneken, egyúttal közvetlen tárgyalásokat sürgetett az érintettekkel.

Mint írta, a palesztin állam létrehozása Kelet-Jeruzsálem fővárossal és a kétállami megoldással az egyetlen út, amely elvezet az átfogó és tartós békéhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×