eur:
393.88
usd:
364.83
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Az iraki biztonsági erők megrohamozták a tüntetők gyülekezési helyeit, többen meghaltak

Az iraki biztonsági erők megrohamozták szombaton Bagdadban a kormányellenes tüntetések fő helyszínét, és megpróbálták megtisztítani a tiltakozóktól a déli városokat is; rendőrségi és orvosi források szerint a hatósági akciókban négy ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

A razziák néhány órával azután kezdődtek, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.

A hitszónoknak engedelmeskedő tüntetők szombatra virradóra kezdték elhagyni a tüntetők táborait Bagdadban. Az összetűzés azután kezdődött, hogy a hatóságok elkezdték eltakarítani a központi Tahrír téren elhelyezett betontorlaszokat onnan, ahol a tüntetők hónapok óta táboroztak, illetve egy hídról, amely a Tigris folyó felett ível át.

A biztonsági erők a dél-iraki Bászra városában is razziát tartottak a tüntetők gyülekezései helyén, és őrizetbe vettek 16 embert.

A bagdadi zavargásokban legalább egy ember meghalt, és harmincan megsebesültek. Az ugyancsak déli Násziríjában hárman haltak meg és 14-en megsebesültek, amikor a biztonsági erők elfoglaltak egy hidat, amelyet napokkal ezelőtt szálltak meg a demonstrálók.

A biztonsági erők könnygázt és éles lőszert is bevetettek tömegoszlatások során az október elejétől tartó tüntetéseken. A Reuters összesítése szerint az erőszakcselekményekben több mint 450 ember halt meg.

A tüntetők az általuk korruptnak tekintett iraki politikai elit távozását követelik, továbbá azt, hogy külföldi országok - kiváltképpen Irán - ne avatkozzanak be Irak belügyeibe. A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×