INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

irak

tüntetés

rendőrök

Az iraki biztonsági erők megrohamozták a tüntetők gyülekezési helyeit, többen meghaltak

Infostart

Az iraki biztonsági erők megrohamozták szombaton Bagdadban a kormányellenes tüntetések fő helyszínét, és megpróbálták megtisztítani a tiltakozóktól a déli városokat is; rendőrségi és orvosi források szerint a hatósági akciókban négy ember meghalt, és többtucatnyian megsebesültek.

A razziák néhány órával azután kezdődtek, hogy Muktada asz-Szadr síita vallási vezető, akinek több millió követője van Bagdadban és az ország déli részén, bejelentette, hogy felfüggeszti hívei részvételét a kormányellenes megmozdulásokban.

A hitszónoknak engedelmeskedő tüntetők szombatra virradóra kezdték elhagyni a tüntetők táborait Bagdadban. Az összetűzés azután kezdődött, hogy a hatóságok elkezdték eltakarítani a központi Tahrír téren elhelyezett betontorlaszokat onnan, ahol a tüntetők hónapok óta táboroztak, illetve egy hídról, amely a Tigris folyó felett ível át.

A biztonsági erők a dél-iraki Bászra városában is razziát tartottak a tüntetők gyülekezései helyén, és őrizetbe vettek 16 embert.

A bagdadi zavargásokban legalább egy ember meghalt, és harmincan megsebesültek. Az ugyancsak déli Násziríjában hárman haltak meg és 14-en megsebesültek, amikor a biztonsági erők elfoglaltak egy hidat, amelyet napokkal ezelőtt szálltak meg a demonstrálók.

A biztonsági erők könnygázt és éles lőszert is bevetettek tömegoszlatások során az október elejétől tartó tüntetéseken. A Reuters összesítése szerint az erőszakcselekményekben több mint 450 ember halt meg.

A tüntetők az általuk korruptnak tekintett iraki politikai elit távozását követelik, továbbá azt, hogy külföldi országok - kiváltképpen Irán - ne avatkozzanak be Irak belügyeibe. A korábbi kormányfő, Ádil Abdel Mahdi a tüntetések nyomására novemberben lemondott, de ügyvezetőként a helyén maradt. A politikai patthelyzetet azóta sem sikerült feloldani.

A címlapról ajánljuk

Lángokban áll Minneapolis

Minneapolisban tovább folytatódtak a tüntetések és az erőszakos megmozdulások, a tüntetők felgyújtottak...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018