eur:
395.2
usd:
371.03
bux:
65063.6
2024. április 19. péntek Emma
Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök-jelölt az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma moszkvai üléstermében a személyéről tartandó parlamenti szavazás előtt, 2020. január 16-án.
Nyitókép: Mihail Misusztyin az orosz parlamenti alsóház, az Állami Duma moszkvai üléstermében a személyéről tartandó parlamenti szavazás előtt, 2020. január 16-án. MTI/EPA/Jurij Kocsetkov

Ingatlanairól kérdezik az új orosz miniszterelnököt

Az orosz kormány meglepő lemondása után kérdések merültek fel Putyin elnök új kormányfő-jelöltjéről: hogyan juthatott az orosz adóhatóság egykori főnöke drága ingatlanokhoz?

Ugyan Putyin elnök vitatott alkotmányos tervei után Medvegyev miniszterelnök a forgatókönyvet betartva lemondatta az egész kormányt, a miniszterek nagy részét sokkolta, hogy hirtelen fel kell adniuk posztjukat.

Ugyanígy meglepődött a Putyin által kiszemelt új kormányfőjelölt, Mihail Misusztyin, az orosz adóhatóság volt vezetője, aki azt mondta, hogy egész éjszaka nem aludt.

Misusztyin, akit az Állami Duma ellenszavazat nélkül, nagyon gyorsan megerősített posztján valószínűleg nem azért forgolódott álmatlanul, amiért kritikusai szeretnék: orosz ellenzékiek feltették a kérdést, hogyan juthatott a volt adófőnök több millió dollárt érő ingatlanokhoz?

A kormánypárti képviselők magyarázata: az új kormányfő egy „self-made man”, ügyes technokrata, és különben is, a nevéhez fűződik az orosz adórendszer megreformálása, amely így a világ legjobbja lett.

Kommentátorok szerint kinevezése annak az átalakításnak a része, amellyel Vlagyimir Putyin leköszönése – 2024 után is meg tudja tartani hatalmi befolyását az orosz politikában, miközben Misusztyin egyfajta végrehajtó-figura lesz.

A Projekt nevű ellenzéki tényfeltáró portál közben kutakodni kezdett az orosz ingatlan-nyilvántartásban

és azt állította: az állami szervek máris megpróbálják elrejteni, hogy az új kormányfőnek egy elit-lakóparkban van 900 négyzetméteres háza, ami jelenlegi értéken 9,5 millió dollárt ér.

A Projekt szerint 2001 és 2005 között a volt adófőnöknek, majd ezzel párhuzamosan a Szövetségi Ingatlannyilvántartás fejének felesége szerepelt a tulajdonlapon, de azóta „az Orosz Föderáció” – tehát az állam a tulajdonos. Az oknyomozók szerint ugyanakkor adóbevallások arra utalnak, hogy Misusztyin két, mára felnőtt fia lehet a valódi tulajdonos, mert gyerekként rájuk volt íratva egy pontosan ekkora méretű ház.

A házaspár egy Moszkva városközpontjában lévő lakásba is be volt jelentve, amely az orosz Fehér Ház, a kormányhivatal épülete mellett található és amelynek hivatalos tulajdonosa szintén az orosz állam. A két gyerek nevén szintén szerepelt egy lakás, bár az 5 négyzetméterrel kisebb – írja a Projekt.

Mozgásba lendült Alekszej Navalnij befolyásos ellenzéki aktivista is, aki szerint az új kormányfő neje, Vladlena, 12 és fél millió dollárt keresett az elmúlt kilenc évben, bár nem tűnik úgy, hogy bármilyen vállalkozás tulajdonosa lenne.

Maga Misusztyin 2018-ban nem jelentett be semmilyen ingatlant adóbevallásában, ami eléggé meglepő annak tudatában, hogy éveken át az üzleti szektorban dolgozott – jegyezte meg a Projekt

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Maga alá gyűri az EU-t a húsz éve lappangó válsága, alapvető reformok váltak égetővé

Az utolsó előtti, vagy talán a legutolsó pillanatban mutatták be az Európai Bizottság kérésére megszületett belsőpiaci reformtervezetet. A 2004-es nagybővítés után két évtizeddel világosan látszik, hogy az Európai Unió versenyképességi hátrányban van Kínához, az Egyesült Államokhoz és a feltörekvő új gazdasági hatalmakhoz képest az egységes piac diszfunkcionálása miatt. A túlszabályozás, az innováció háttérbe szorulása, a rossz állami és EU-s támogatási rendszerek, valamint a versenyjog bonyolultsága miatt azonnali átalakítást sürget a Jacques Delors Intézet friss előterjesztése, hogy Európa továbbra is geopolitikai tényező maradhasson.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×