eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Valentyina Matvijenko, a parlamenti felsőház, a Szövetségi Tanács elnöke, Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök és Vjacseszlav Vologyin, az alsóház, az Állami Duma elnöke (b-j) Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét hallgatja a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Az orosz kormány sajtószolgálata/Szputnyik/Kreml/Pool/Dmitrij Asztahov

Lemondott a teljes orosz kormány

Egy órával azután, hogy Vlagyimir Putyin elmondta év eleji beszédét a törvényhozás két háza előtt, kormánya nevében benyújtotta lemondását Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök.

Vlagyimir Putyin elnök arra kérte a minisztereket, hogy ügyvivőként folytassák a munkájukat, amíg az új kormány megalakul. Köszönetet mondott a távozó kabinet tagjainak az eredményesnek ítélt közös munkáért, noha, mint mondta, "nem minden sikerült". Hozzátette: mindannyiukkal személyesen fog tárgyalni.

A lemondás előtt Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök találkozott Putyinnal, amiről a TASZSZ tudósítása szerint Medvegyev azt mondta: miután a beszédben beharangozott alkotmánymódosítások a megvitatásuk után életbe lépnek, márpedig biztosan ez fog történni, akkor jelentős változásokat hoznak nemcsak az alkotmányban, hanem a hatalmi egyensúlyban is, érintve a végrehajtó, a törvényhozó és a bírói hatalmat.

Ebben a helyzetben nyilvánvaló, hogy nekünk – Oroszország kormányának – lehetőséget kell adnunk az elnöknek a szükséges lépések meghozatalára, és úgy vélem, az alkotmány vonatkozó cikkelyével összhangban, helyes, ha a teljes kormány lemond.”

Úgy tudni, Putyin egy újonnan létrehozandó posztot ajánlott Medvegyevnek: az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi pozícióját. Az állam- és a kormányfőből, valamint a kulcstárcák vezetőiből álló biztonsági tanács feje az államelnök.

Moszkva, 2020. január 15.
Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét mondja a parlament két háza előtt a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én.
MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
Vlagyimir Putyin orosz elnök éves beszédét mondja a parlament két háza előtt a moszkvai Manyézs Központi Kiállítási Csarnokban 2020. január 15-én. MTI/EPA/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij

Az államfő év eleji beszédében kijelentette a nemzetközi jog és szerződések abban az esetben lesznek hatályosak Oroszországban, ha nem ellentétesek az alkotmányával. Úgy vélekedett, hogy csak ez garantálhatja az ország szuverenitását. Leszögezte, hogy hazájának "erős elnöki köztársaságnak kell maradnia".

Putyin indítványozta annak megvitatását - bár nem tartja elvi kérdésnek -, hogy kikerüljön-e az alkotmányból az a kitétel, hogy valaki egymást követően legfeljebb csak két ciklus erejéig tölthesse be az elnöki tisztséget Oroszországban.

  • Az államfőnek emellett jogában kell álljon a miniszterelnök, valamint a kormány, az alkotmány- és legfelsőbb bíróság tagjainak, továbbá a védelmi testületek és erőszakszervezetek vezetőinek kinevezése. A javaslat értelmében a parlament felsőháza leválthatja majd a szövetségi bírókat, az alkotmánybíróság pedig felhatalmazást kap a jogszabálytervezetek elnöki jóváhagyást megelőző normakontrolljára.
  • A módosítási javaslatok értelmében továbbá nem lehet kormányzó, kormánytag, szenátor, képviselő és bíró az, aki más ország állampolgára, vagy ott lakhatási engedéllyel rendelkezik.
  • Elnökké csak olyan személy választható, aki 25 évig megszakítás nélkül Oroszországban élt, és akinek sohasem volt más állampolgársága.
  • Javasolta továbbá, hogy a parlament alsóházának ne csak véleményezési, hanem az elnök által elutasíthatatlan jóváhagyási joga is legyen a miniszterelnök és a kormány többi tagjának kinevezésében.

Vlagyimir Putyin szerint az alkotmánymódosítás-csomagot népszavazásnak kell megerősítenie.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×