eur:
393.83
usd:
368.04
bux:
65862.51
2024. április 23. kedd Béla
Nyitókép: Pixabay

Euróbevezetés: Bulgária kicsit később teszi meg a nagy ugrást

Az ország vezetése azt tervezi, hogy a jövő év április végéig csatlakozik az euró előszobájának tartott ERM-2 árfolyamrendszerhez - közölte Vladiszlav Goranov bolgár pénzügyminiszter szerdán.

Bulgária korábban azzal számolt, hogy a csatlakozásra még az idei év végéig sor kerül.

A bolgár pénzügyminiszter szerdán úgy fogalmazott: "ha minden jól halad, akkor Bulgária a születésnapomig, azaz április 30-áig már az ERM-2-ben lesz".

Az új céldátum azt jelenti, hogy az EU-hoz 2007-ben csatlakozott Bulgária valamikor 2022-ben vezetheti be az eurót.

Bulgária már mintegy két évtizede az euróhoz rögzítette nemzeti valutáját, a levát.

Az ország teljesíti az euró bevezetésének főbb kritériumait, államháztartásában többlet van, ellenőrzés alatt áll az infláció, és az Európai Unió egyik legkevésbé eladósodottabb országa. Ugyanakkor az EU legszegényebb állama és a felmérések szerint az egyik legkorruptabb is.

Az euróövezeti belépés előtt két évig kötelező ERM-2 árfolyamrendszerben egy valuta plusz-mínusz 15 százalékkal ingadozhat az ország és az EU-beli pénzügyi hatóságok által közösen megállapított sávközép körül.

Az árfolyamrendszerhez történő csatlakozáshoz az euróövezet valamennyi tagállamának, az Európai Központi Banknak (EKB) és az Európai Bizottságnak a beleegyezésére van szükség.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×