eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Tűzoltók (citromsárgában) és fegyencek dolgoznak a lángok megfékezésén a dél-kaliforniai Santa Clarita közelében, Los Angeles megyében 2019. október 25-én. Az Észak-Kaliforniában és Los Angeles környékén pusztító erdőtüzek miatt az áramszolgáltatást sok térségben lekapcsolták attól tartva, hogy a viharos szél fákat dönthet vagy száraz leveleket fújhat a villanyvezetékekre, és ez további tüzeket gerjeszthet.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Rendkívüli állapotot hirdettek a tűzvészek miatt Kaliforniában

Eddig mintegy 30 ezer hektárnyi terület égett porig. Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is.

Rendkívüli állapotot hirdetett a tűzvészek miatt Kalifornia egész területére Gavin Newsom kormányzó vasárnap. Az Egyesült Államok nyugati partján található tagállamban egyszerre 16 helyen pusztít tűzvész, az észak-kaliforniai San Francisco és a déli Los Angeles környékén a legrosszabb a helyzet. A rendkívüli állapotot bejelentő közleményében a kormányzó közölte: "minden rendelkezésre álló forrást" felhasználnak a katasztrófa megfékezésére.

A lángokat a tűzoltóknak eddig nem sikerült megfékezniük, sőt, a szárazság és az erős széllökések miatt inkább továbbterjednek. Lauren Robertson, a kaliforniai erdővédelmi hivatal vezetője újságírókkal közölte: eddig 130 ezer embert szólítottak fel lakhelye elhagyására. "Nagyon változékony a helyzet" - fogalmazott Robertson. Vasárnap háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal, és csupán a Los Angeleshez közeli Santa Clarita környékén sikerült megfékezniük a tűzvészt. Eddig mintegy 30 ezer hektárnyi terület égett porig.

Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén.

A szakemberek újabb tűzfészkek keletkezésére számítanak. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is. A helyi áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric (PG&E) szombattól kezdve 38 megyében folyamatosan kapcsolja le fogyasztóinál a szolgáltatást biztonsági megfontolásból, nehogy elöregedett berendezései újabb tüzeket okozzanak. Helyi idő szerint vasárnap kora délután mintegy 940 ezer fogyasztónál már nem volt áram.

Gavin Newsom demokrata párti kormányzó, akinek 2018-as választási kampányát az ABC televízió szerint több mint 200 ezer dollárral támogatta a PG&E, vasárnap erőteljesen bírálta a Kaliforniában monopolhelyzetben lévő vállalatot.

"Van egy üzenetem a PG&E-nek: vége a hosszú éveken keresztül tartó kapzsiságnak,

vége a hosszú évekig tartó rossz menedzsmentnek, és vége annak is, hogy a részvényesek érdekeit az emberek érdekei elé helyezték" - fogalmazott a Twitteren a kormányzó, utalva arra, hogy a cég nem tartotta karban berendezéseit.

Az ABC televízió egyébként megkérdezte a kormányzót, hogy miért is fogadta el a vállalat támogatását tavalyi választási kampányához, kivált, hogy a céget akkor már bíróságon ítélték el. "Különös kérdés ez, nem is tudom, mit mondhatok rá" - válaszolta Newsom.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×