eur:
395.08
usd:
371.04
bux:
65161.94
2024. április 19. péntek Emma
Ferenc pápa a balázsfalvi Szabadság mezején pontifikált miséjén, amelyen boldoggá avat hét, a kommunisták börtöneiben meghalt görögkatolikus püspököt 2019. június 2-án.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Ferenc pápa üzenhetett azoknak, akik a lemondását várják

Az egyházszakadás lehetőségét sem zárta ki Ferenc pápa, amikor afrikai útja alatt, a repülőgépen az őt ért belső támadásokról beszélgetett újságírókkal. A katolikus egyházfő világszerte kapott bírálatokat egyebek mellett azért, mert kiállt a bevándorlók mellett, és az elváltak, újraházasodottak számára gesztusokat tett. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint egy pápát nem lehet megbuktatni, skizma - vagyis szakadás - pedig már nem egyszer volt a katolikus egyházban.

Jason Horowitz, a New York Times újságírója végigkísérte Ferenc pápát afrikai útján. Ő tette fel a pápának azt a kérdést, hogy mi a véleménye azokról, akik elsősorban Amerikában erőteljes kritikát gyakorolnak az ő pápai szolgálatáról. A pápa - mint Máté-Tóth András teológus, egyháztörténész az InfoRádió érdeklődésére elmondta - nem is annyira meglepő módon először a kritika értékéről kezdett beszélni a válaszában.

"Azt hangsúlyozta, hogy nagyon nyitott erre,

a kritika előre viszi az egyházat és az emberiséget, a kritika adott esetben pedig az ő saját szolgálatát is előbbre viszi.

Azonban tett egy nagyon fontos megkülönböztetést azokkal kapcsolatban, akik ellenségesek vele szemben, persze az ellenséges szót nem használta:

van kritika, amely az ember szemébe mosolyog, közben az italába belecsempész egy méregpirulát,

az ilyen kritika nem akarja meghallani a mondott kritikára adott választ, a saját nézetét szajkózza, a saját követőit akarja megerősíteni, gettóba, enklávéba fogni" - idézte fel a szakértő, aki rámutatott, Ferenc pápa nem nevezte meg egyetlen kritikusát sem, nem is nevezett meg olyan teológiai témát sem, amikkel kapcsolatban kritikák hangoztak el.

Annyi azért Máté-Tóth András szerint kiderült, hogy amikor Ferenc pápa szociális kérdésekről beszél, akkor azt teljes összhangban teszi II. János Pál pápa tanításával, de ezért őt ma lekommunistázzák.

"A másik, hogy

Ferenc pápa nem fél a skízmáktól. Azt mondja, hogy akik kiszakadnak, azokat nem érdekli Isten népe, nem érdekli az egyház közössége, csak a saját igazuk, amit ideológiává alacsonyítanak.

Ez az üzenet nem annyira újdonság, mint ahogy azt a New York Times újságírója beállítja - fűzte hozzá Máté-Tóth András.

Szerinte ha lennének is olyanok a mostani nyilatkozat után, akik azt feltételezik, hogy a pápával szembeni kritika már olyan erős a katolikus egyházban, hogy belátható időn belül a pápát lemondásra kényszerítik, azok számára nagyon fontos kiemelni, hogy

a pápát semmilyen módon nem lehet lemondatni,

legfeljebb eljuttatni oda, hogy ő maga úgy érezze, zsinatot kell összehívnia, és lehetséges, hogy a zsinati határozatok olyan irányba mutatnának, amivel Ferenc pápa nem ért egyet, de a zsinati atyák döntő többsége igen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×