eur:
393.93
usd:
364.68
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Moszkva, 2017. október 3.Jon Huntsman, az Egyesült Államok új oroszországi nagykövete (b), miután átadta megbízólevelét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek (j), középen Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a moszkvai Kremlben 2017. október 3-án. (MTI/EPA/AP pool/Pavel Golovkin)
Nyitókép: MTI/EPA/AP pool/Pavel Golovkin

Lehetetlen küldetés hárult a távozó moszkvai amerikai nagykövetre

Lemondott posztjáról az Amerikai Egyesült Államok moszkvai nagykövete. A lehetséges okokról Magyarics Tamást, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tanárát kérdezte az InfoRádió.

Jon Huntsman lemondásának több lehetséges oka lehet. Egyrészt elképzelhető, hogy ismét indulni kíván Utah állam kormányzói tisztségéért, másrészt lehetséges, hogy egészségi állapota tette indokolttá döntését, tavaly ősszel ugyanis bőrrákot diagnosztizáltak nála, aminek a súlyossága nem ismert.

Persze az is elképzelhető, hogy meglehetősen frusztrálttá vált

– fogalmazott Magyarics Tamás az InfoRádiónak, hiszen bárki is a moszkvai amerikai nagykövet, szinte lehetetlen küldetést kell teljesítenie, miután a jelenlegi politikai helyzetben szinte képtelenség a két ország közötti kapcsolatokat javítani, vagy akár a legfontosabb kérdésekben lényegre törő, eredményeket hozó párbeszédet folytatni.

Jon Huntsman egyébként nem először nagykövet, korábban a Bush és Obama kormányzat idején Szingapúrban, valamint Kínában is teljesített szolgálatot, ami szintén nem egy könnyű pozíció, jegyezte meg Magyarics Tamás. Most mégis olyan helyzetbe került, hogy rajta kívülálló okok miatt nagykövetként

semmilyen emlékezetes tárgyalást nem tudott elindítani vagy közvetíteni.

Jon Huntsman október 3-ával távozik a nagyköveti pozíciójából, és miután jövőre elnökválasztás lesz az Egyesült Államokban, elképzelhető, hogy a fennmaradó rövid időre a Trump-kormány nem fogja kinevezni az utódját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×