eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Engedély nélküli ellenzéki tüntetés résztvevőjét veszik őrizetbe rendőrök Moszkvában 2019. július 27-én. A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy a választási bizottságok elutasították a szeptember 8-i önkormányzati választásokon indulni szándékozó ellenzéki és független jelöltek jegyzékbe vételét.
Nyitókép: MTI/AP/Alekszandr Zemljanyicsenko

Kemény megtorlással reagált a rendőrség az ellenzék tüntetésére Moszkvában

Az orosz belügyminisztérium közlése szerint szombat estére már ezernél is több embert állítottak elő az engedély nélkül megtartott moszkvai választási tüntetésről.

A tüntetők amiatt tiltakoztak, hogy a választási bizottságok elutasították a szeptember 8-i önkormányzati választásokon indulni szándékozó ellenzéki és független jelöltek jegyzékbe vételét. A történtekhez tartozik, hogy a tüntetők egy részének sikerült kitörnie a rendőrség zárógyűrűjéből, és tiltakozó tüntetésüket szétszórodva folytatták, más belvárosi helyszíneken.

A hatóságok előzetes figyelmeztetése ellenére - hogy minden eszközzel meg fogják akadályozni a közrend megzavarását - hivatalos közlés szerint három és fél ezer ember gyűlt össze szombat délelőtt 11 órára a moszkvai városi tanács épülete elé meghirdetett tüntetésre. A rendőrség előzőleg gépkocsikkal és buszokkal körbezárta a Tverszakaja teret, később pedig

a nagy számban kivezényelt rohamrendőrök megpróbálták visszaszorítani a tüntetőket a közelből, a tüntetők azonban ellenálltak, és többen felvették a harcot a rendőrökkel.

A tüntetők egyike, aki név nélkül nyilatkozott a német hírügynökség tudósítójának, azt mondta: "Ami itt történik, az törvénytelen. A politikusok megsértik a jogainkat."A hatóságok egyébként már jó előre őrizetbe vették az ellenzék több ismert tagját, hogy eltántorítsanak mindenkit a nem engedélyezett tüntetésen való részvételtől. Az újabb megmozdulást Alekszej Navalnij neves ellenzéki aktivista hirdette meg a múlt szombati, több mint húszezres részvétellel megtartott tüntetésen, emiatt őt már szerdán 30 napi elzárásra ítélték. A moszkvai ügyészség emellett adminisztratív eljárást indított további 15 elutasított jelöltaspiráns ellen is, és többüknél házkutatást is tartottak.

Navalnij egyik szövetségese, Ilja Jasin szombaton a Facebookon közölte, hogy az éjjel átkutatták moszkvai lakását, majd őrizetbe vették őt, és az orosz főváros területén kívülre szállították. Kira Jarmis, Navalnij szóvivője pedig a Twitteren azt írta, hogy szombat reggel előállították őt egy másik aktivistával együtt. Több más aktivista is arról számolt be, hogy a házkutatást tartottak náluk. Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester előzőleg a közösségi médiában arra figyelmeztetett, hogy a rendőrség keményen fel fog lépni a közrend fenntartása érdekében. Szobjanyin egyúttal azt hangoztatta, hogy a hatóságok szerint az eseményen a résztvevők életét veszélyeztető súlyos provokációkra kell számítani.

Délután rohamrendőrök nyomultak be Navalnij moszkvai videostúdiójába, ahonnan élőben közvetítették az internetes közösségi oldalakra a városházánál zajló tüntetés fejleményeit. A rendőrségi támadás YouTube-ra feltett felvételén látszik, ahogy a rendőrök benyomultak, a stáb legalább egy tagját a földre parancsolták és a helyiségben szétdobálták a bútorokat.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×