INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

genova

hídomlás

robbantás

Felrobbantották a leomlott genovai híd maradványait - videó, fotók

Felrobbantották a leomlott genovai híd maradványait - videó, fotók

Infostart

Hálók, légzsák-szőnyeg, vízágyúk - speciális védelmi intézkedéseket hoztak, hogy a mintegy 20 ezer köbméter törmelék minél kisebb helyen szóródjon szét.

Közel egy évvel a leomlása után pénteken felrobbantották a genovai Morandi híd két hídpillérének maradványait: a talpon maradt 10. és 11. számú pillér az egykori függőhíd közepén állt.

A munkálatok miatt pénteken 3400 embert evakuláltak a környékről. A híd két tornyának robbantását helyi idő szerint 9 órakor robbantották volna fel, végül fél órával később került rá sor, mert egy idősebb férfi nem volt hajlandó elhagyni a lakását. A rendőrség a robbantás előtt egyenként ellenőrizte a lakásokat, hogy senki se maradjon a térségben, és a biztonságért felelős emberek ekkor behatoltak a lakásába, de már nem volt ott.

A robbanószerkezeteket a tornyok és a híd lábaihoz helyezték el. Ezek mellett és alatt rengeteg víztartályt és zsákot helyeztek el, hogy a detonációt követően minél kisebb porfelhő keletkezzen. A detonáció előtt számos vízsugárral is locsolták a területet, ezeket a porfelhő eloszlatására is bevetették.

A robbantást három, két rövidebb és egy hosszabb szirénazúgás előzte meg. Majd sortűzre emlékeztető robbanás zaja következett, és hatalmas porfelhő emelkedett fel, amely magasba törő vízsugárra hasonlított. A robbanás után sokáig semmi nem látszott a felemelkedett törmelék és pormennyiség miatt. Az eseményt egyenesben közvetítették az olasz televíziók.

A robbantáshoz egy tonna speciális robbanószert használtak fel, a műveletet az olasz hadsereg technikusai irányították. A robbanószer a hídcsonk egészét befedte, úgynevezett mikro-adagokban, amelyek naracssárga színű csomagokban sorakoztak a hídmaradvány felületén, a hídtesten éppúgy mint a talapzati részein.

Mintegy 20 ezer köbméter törmelék keletkezett: ezt a híd körül és alatta elhelyezett hálókkal, a híd alatti Polcevera-patak medrében leterített légzsák-szőnyeggel igyekeztek felfogni.

  • A robbantást hosszú előkészületi munka előzte meg, több robbantási próbát tartottak a Genovától nem messzi, már nem használt bányákban.
  • A két olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypártot vezető Matteo Salvini belügyminiszter és Luigi Di Maio, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, valamint Elisabetta Trenta védelmi miniszter és Liguria tartomány kormányzója, Giovanni Toti is a helyszínről nézte végig.

A Morandi híd tavaly augusztus 14-én, egy forgalmas nyári délelőtt omlott le, 43 személy veszítette életét. a tragédiában 43 ember vesztette életét. Több mint 40 ember ellen emeltek eddig vádat vagy indítottak vizsgálatot a katasztrófa miatt, köztük a hidat üzemeltető autósztráda-társaság menedzserei és mérnökeivel szemben. Az 1967-ben emelt híd az első feltételezések szerint a hiányos karbantartás miatt omlott össze.

Az új híd építése a lehető leghamarabb megkezdődik, a tervek szerint jövő tavasszal adják át.

A 2018-as katasztrófáról több videófelvétel készült:

Nyitókép: Facebook
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018