eur:
393.88
usd:
369.36
bux:
65674.79
2024. április 23. kedd Béla
Megkezdik a leomlott genovai Morandi-híd alatt álló lakóépületek egyikének bontását 2019. június 3-án. Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, miközben 35 gépjármű haladt át rajta. A több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásnak negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonát.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

Friss hírek a tragikus genovai hídomlásról

Már a hónapok óta üresen álló házakat bontják, robbantás lesz a helyszínen. A híd középső része tavaly augusztusban omlott le, miközben haladt rajta a forgalom. Tizennégy ember halt meg és több mint 500 vesztette el az otthonát.

Markológépekkel kezdték el bontani az északkelet-olaszországi Genovában a tavaly augusztusban leomlott Morandi híd alatti épületeket kedden, így készítik elő a híd romjainak ezután tervezett felrobbantását. A Morandi híd alatti lakóépületek tavaly augusztus közepe óta üresen állnak. A lezárt ablakokon azonban még ott lógnak a függönyök, az erkélyeken azóta is nyitva vannak a napellenző vásznak.

A lebontásra ítélt első ház a Porri utca 10. szám alatti, amelyet markológépekkel szednek darabokra. A bontás okozta por csökkentésére folyamatosan vizet permeteznek az épületre: a bontási munkák idejére a környékbeli lakosok - akiknek otthona nincsen a veszélyes, bontandó zónában - családonként 4 ezer és 20 ezer euró közötti kártérítést kaptak a lezárt utcák, felszálló por és zaj miatti nehézségekért.

Genova, 2019. június 3.
Bontásra ítélt lakóházak a leomlott genovai Morandi-híd alatt 2019. június 3-án. Az 1967-ben emelt híd keleti része 2018. augusztus 14-én napközben omlott le, miközben 35 gépjármű haladt át rajta. A több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant. A hídomlásna negyvenhárom halálos áldozata volt, több mint 600 család elveszítette otthonát.
MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro
Bontásra ítélt lakóházak a leomlott genovai Morandi-híd alatt 2019. június 3-án. Tavaly augusztus 14-én napközben a több mint egy kilométer hosszú hídból egy 200 méteres darab lezuhant, miközben 35 autó volt a hídon. MTI/EPA-ANSA/Luca Zennaro

A bontás alatt levő lakóház közvetlenül a híd talpon maradt 10. és 11. talpazatánál található. Az épület eltávolítása után a két talpazatot felrobbantják: ennek időpontját június 24-re tűzték ki. Jelenleg a Genovától nem messzi Camaldoli volt bányájában folynak a dinamitpróbák. A robbantás napján a környékbeli lakosokat, majdnem 10 ezer embert evakuálni akarják legalább huszonnégy órára. A felrobbantott talapzatok romjai a híd alatt folyó Polcevera patak medrébe hullanak majd.

Az 1967-ben felavatott Morandi híd középső szerkezeti elemei tavaly augusztus 14-én omlottak le. A katasztrófában 43-an vesztették életüket, 16-an megsérültek (12-en életveszélyesen), valamint több mint ötszáz ember veszítette el otthonát. A több mint egy kilométer hosszú, kilencven méter magas híd Genova keleti és nyugati részét kötötte össze. A baleset okait kereső ügyészi vizsgálat még folyamatban van, 73 személy, többek között a hidat üzemeltető olasz autósztráda-társaság vezetőivel szemben indult vizsgálat. A római kormány 2020 tavaszára ígérte egy új híd megépítését.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

Történelmi viszonylatban is meredek volt az, ami az építőiparban történt

A közelmúltban jelentős áringadozásokat láthattunk az építőiparban, főleg a pandémia és az ukrajnai háború alatt. Ez a volatilitás nem új, hiszen a korábbi válságok alatt az energiaárak hasonló kiugrását tapasztalhattuk. A jövőben sem valószínű, hogy visszatér az elmúlt évtizedek lassú árnövekedése: a jelenlegi és a következő válságok valószínűleg nyomást gyakorolnak majd az építési költségekre. Az iparágnak ezért proaktívnak kell lennie, hogy csökkentse a függőségeket és kezelje a költségkockázatokat. Ezt korszerű beszerzési gyakorlatok és kockázatkezelési stratégiák elsajátításával teheti meg – véli Timo Koskinen az Euroconstruct finn kutatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×