eur:
394.58
usd:
365.17
bux:
65528.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Donald Trump amerikai elnök egy választási kampányrendezvényen a Tennessee állambeli Chattanoogában 2018. november 4-én. Az Egyesült Államokban november 6-án, az elnöki ciklus félidejében választások lesznek, melyek során megújítják a 435 tagú szövetségi képviselőházat, a 100 tagú szenátus csaknem egyharmadát újraválasztják, továbbá 39 szövetségi államban kormányzóválasztást tartanak.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Két nagy iskola áll szemben Trumppal

Az amerikai elnök kedd este indítja meg Floridában az újraválasztási kampányát.

Donald Trump megítélése viszonylag kis kilengéssekkel mozog, ami azt jelenti, hogy az ő hírnevét, reputációját eléggé kevéssé érintik a botrányok, mutatott rá az InfoRádiónak nyilatkozó Feledy Botond.

"Saját tábora mindennel szemben támogatja, míg a demokrata szavazók többsége így is, úgy is elítéli"

– fogalmazott a külpolitikai elemző, hozzátéve: 40 százalék körül mozog a pozitív megítélési rátája, ami nem a legjobb az amerikai elnökök között, de a jelenlegi polarizált korszakban szilárd eredményt mutat.

Vagyis Trump elnök stabilan támaszkodhat a maga által kialakított, és az évek alatt alaposan megtámogatott táboraira. És ezzel szemben van a demokratáknak nehéz dolguk, hiszen nekik egy sokkal fragmentáltabb területről kell összegyűjteni szavazókat, és mozgósítani őket, mutatott rá Feledy Botond. "Innentől kezdve az a kérdés, hogy a Trump elnök leszállítandó szavazataival szemben a demokraták tudnak-e többséget mozgósítani, ami választástechnikailag azért nagy próbatétel" – fogalmazott.

A kihívókkal kapcsolatban a szakértő úgy vélekedett, republikánus oldalon nem nagyon látszik komoly kihívó, a demokraták részéről pedig "két nagy gondolkodás zajlik, két nagy iskola van" – a rengeteg jelölt mellett. Az egyik oldalon a Joe Biden-féle tábor, amely egyfajta demokrata tükörképe lehet Trumpnak, míg a másik iskola leginkább a fiatal, akár 30 év alatti vezető, aki egészen más közösségeket tudna megmozgatni. "Nyilván a demokraták le fogják mérni, hogy melyik az, amelyik potenciálisan több szavazót tud megmozgatni számukra.

A kérés az lesz, hogy a demokratáknál lesz-e konszenzus

arról, hogy bárki is legyen jelölt és beállnak-e mögé, ez az ami nem teljesült a 2016-os választás idején.

A republikánusokhoz közelálló Fox televízió hétvégi felmérése szerint egyébként Joe Biden támogatottsága nagyobb, mint regnáló elnöké. Az egykori alelnök április végén jelezte is szándékát, hogy indulni kíván az elnöki megbizatásért.

Feledy Boton kérdésre válaszolva azt mondta, Donald Trumpnak leginkább attól kell tartania, hogy lesz-e a következő időszakban olyan történés, amely hatására az ellenfél tábora a szavazóurnákhoz járul. "Tehet két dolog van, Trump hány szavazót tud elvinni magának, és vajon az ellenfélnél hány szavazót tud otthon tartani" – tette hozzá a külpolitikai elemző.

Trump első hivatalos kihívója egyébként a massachusettsi Elizabeth Warren szenátor, indulási szándékát idén januárban jelezte a demokrata politikusnő. Rajta kívül Bill de Blasio New York-i polgármester is versenybe szállhat, hogy megszerezze a Demokrata Párt elnökjelöltségét. Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter viszont nem méretteti meg magát. Trumpnak azonban akad házon belül is kihívója: Bill Weld volt massachusettsi republikánus szenátor személyében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×